CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

Resursă nouă pentru profesioniști și profesioniste pentru a implica semnificativ copiii în elaborarea legilor

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), în parteneriat cu Child Rights Connect, a consultat o varietate de părți responsabile sau interesate de participarea copilului în elaborarea legilor în Republica Moldova și a creat un set de instrumente dedicat atât titularilor de obligații, cât și copiilor, pentru ca cei din urmă să înțeleagă cum se pot implica în procesul decizional.

Astfel, CIDDC vine să susțină autoritățile publice, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului și alți actori importanți cu un set de resurse pentru ca titularii de obligații să implice copiii în elaborarea legilor în mod transparent, etic și adevărat.

Citește mai departe...

Anunț de înscriere la Program de Suport Psiho-Emoțional pentru Cadrele Didactice

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, cu suportul financiar oferit de World Vision și Aktion Deutschland Hilft (ADH), anunță deschiderea înscrierilor la un program de suport psiho-emoțional pentru profesioniștii și profesionistele din domeniul educației.

Programul este adresat personalului didactic și de conducere de la toate treptele de școlaritate din învățământul general (treapta preșcolară, primară, gimnazială și liceală), cu prioritate pentru instituțiile în care studiază copiii refugiați.

Programul include 4 ateliere online (platforma ZOOM), ce vor fi desfășurate în perioada noiembrie 2024 – februarie 2025 . Participarea la program este gratuită și este confirmată prin certificat, util pentru completarea portofoliului de dezvoltare profesională.

Citește mai departe...

Vocea Copiilor Apărători ai Drepturilor Omului prin Storytelling

Vocea Copiilor Apărători ai Drepturilor Omului prin Storytelling

Copiii din Moldova tot mai des acționează în calitate de apărători ai drepturilor omului și cer respectarea drepturilor lor și al semenilor. Aceștia semnalează încălcări ale drepturilor omului, informează semenii despre drepturile omului, monitorizează cum sunt respectate drepturile copilului în școală și comunitate, prezintă autorităților rapoarte, organizează întruniri în care abordează problematici ale drepturilor omului etc. În sine, activitățile lor nu sunt vizibile de multe ori, sunt rar recunoscute și susținute de către adulți. În acțiunile lor de apărare a drepturilor omului, Copiilor Apărători ai Drepturilor Omului(CADO) se confruntă cu anumite provocări suplimentare și sunt expuși unor riscuri specifice ca urmare a vârstei tinere.

Citește mai departe...

O nouă generație de formatori și formatoare în domeniul participării copilului iau parte la programul de formare de formatori inițiat de CIDDC

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) a lansat un program de formare dedicat facilitării în domeniul participării copiilor, care se desfășoară în perioada iulie - decembrie 2024. Programul include 6 ateliere de formare offline, fiecare cu o durată de până la 2,5 zile. Participanții și participantele nu doar aprofundează cunoștințele despre drepturile copilului, dar își dezvoltă abilitățile de facilitatori.

Acest program face parte din proiectul „Consolidarea și Protejarea Drepturilor Copilului în Republica Moldova”, implementat de CIDDC în parteneriat cu Ambasada Germaniei, cu sprijinul financiar al Ministerului Federal al Afacerilor Externe al Germaniei.

Citește mai departe...

Viorica, membră a grupului CADO prin storytelling, ne povestește experiența ei de promovare și apărare a drepturilor omului

Copiii apărători ai drepturilor omului (CADO) sunt copiii care fac orice acțiune de apărare a drepturilor proprii sau ale drepturilor celorlalți.

Viorica (pseudonim) este un copil apărător al drepturilor omului din Republica Moldova. Este membră a grupului CADO prin storytelling din cadrul Platformei Copiilor și este o activistă vocală atât în mediul online, cât și offline, având multe exemple de acțiuni prin care a apărat drepturile omului, atât în școala sa, cât și în societate. Ea abordează teme precum drepturile femeilor, probleme de mediu și drepturile copilului.

Împreună cu alți mebri ai grupului CADO prin storytelling , Viorica a participat la mai multe ateliere, ca parte a unei inițiative ce își propune să instruiască copiii despre cum să își înțeleagă mai bine drepturile și cum să le apere. Pe parcursul perioadei martie-septembrie 2024, membrii grupul CADO prin storytelling, susținuți de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului, au învățat despre cine sunt CADO, care sunt drepturile CADO și au împărtășit ce provocări întâmpină CADO, r, după care au decis să vorbească și altora despre acestea prin intermediul videourilor. Ca rezultat, grupul a creat 4 videouri, postate pe parcursul lunii septembrie pe canalele sociale ale Platformei Copiilor.

Citește mai departe...

Contacte

Adresa: Strada Eugen Coca nr. 15, Chișinău,
Republica Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Ambasadorul 2%

Sustin 2%! Sustin 2%! 

Partener media:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page