Ultimile știri 3

Ziua Națională a Taților în Republica Moldova, marcată pentru prima dată în cadrul evenimentului „Tații activi – parteneri egali în creșterea copiilor”

Chișinău, 29 iunie 2025

În premieră pentru Republica Moldova, a fost celebrată Ziua Taților.

În anul 2025, Platforma Femeilor Deputate din cadrul Parlamentului a venit cu inițiativa de a institui oficial Ziua națională a Taților. Această sărbătoare completează calendarul zilelor marcate în țara noastră – alături de Ziua Familiei, Ziua Copilului și Ziua Internațională a Femeii – și are ca scop promovarea unei societăți bazate pe valori precum egalitatea, susținerea reciprocă și participarea deplină a părinților în creșterea și educarea copiilor.

Pentru a marca acest angajament, în inima Chișinăului, în scuarul Parlamentului Republicii Moldova, a avut loc evenimentul „Tații activi – parteneri egali în creșterea copiilor” , care a reunit sute de tați, copii, mame, reprezentanți ai autorităților publice, ai organizațiilor internaționale și ai societății civile, în cadrul unui spațiu interactiv în aer liber.

Evenimentul a fost organizat de Parlamentul Republicii Moldova, în parteneriat cu Agențiile ONU Moldova – UNFPA, UN Women, UNICEF, Organizația Internațională a Muncii (ILO) – și Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) , promotor al implicării active a taților în viața copiilor, prin intermediul Rețelei „Clubul Taților”.

Președinta Maia Sandu a subliniat importanța prezenței active a ambilor părinți în viața copiilor, menționând că un copil poate fi cu adevărat fericit atunci când atât mama, cât și tata își fac timp să fie alături de el, să aibă grijă de el, să se joace și să se bucure împreună.

Ziua Națională a Taților a oferit o oportunitate valoroasă de a încuraja implicarea taților în viața de familie și de a promova modele pozitive de paternitate activă – o componentă cheie în politicile prietenoase familiei. Prin sprijinirea unui echilibru sănătos între muncă și viața personală, această implicare contribuie la reducerea inegalităților de gen și la consolidarea legăturilor și relațiilor afectuoase dintre membrii familiei.

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului a susținut evenimentul prin crearea diverselor zone tematice pentru tați și copii. Printre cele mai apreciate activități ale evenimentului s-a numărat Zona „Clubul Taților”, unde vizitatorii au descoperit Jocul Stereotipurilor de gen și exemple reale de implicare activă a taților din comunități. Tații care fac parte din rețea au fost prezenți și au vorbit despre experiențele lor – despre cum învață să fie mai prezenți, mai atenți și mai implicați în viața copiilor lor. Jocul Stereotipurilor de gen le-a oferit taților oportunitatea de a explora propriile percepții și gânduri despre paternitate, precum și felul în care stereotipurile existente în societate influențează aceste percepții, dar și comportamentele lor. Prin reflecții și analiza propriilor acțiuni și decizii, tații au avut conștientizări profunde și un schimb frumos de experiență.

Amintim că, Cluburile Taților sunt o rețea de grupuri de sprijin și învățare pentru bărbați care doresc să fie părinți activi, prezenți și conectați emoțional cu copiii lor. Cluburile abordează teme precum îngrijirea zilnică a copilului, echilibrul în cuplu, educația non-violentă și combaterea stereotipurilor de gen.

În perioada 2020–2024, CIDDC a contribuit la crearea a 30 de cluburi în 8 localități: Fălești, Strășeni, Drochia, Glodeni, Căușeni, Ialoveni, Ștefan Vodă și municipiul Chișinău. În prezent, 9 cluburi active funcționează în 5 raioane, fiind dezvoltate în cadrul programului regional „EU4GenderEquality: Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UNFPA și UN Women.

„Cluburile Taților sunt spații vii de învățare, sprijin și reflecție. Aici, tații descoperă cât de valoros este să fie prezenți în viața copiilor lor, nu doar prin fapte, ci și prin cuvinte, emoții și grijă. E un proces de transformare în care bărbații încep să-și regândească rolul în familie, să-și pună întrebări și să aibă curajul de a schimba tiparele moștenite. Nu caută perfecțiunea, ci autenticitatea – iar asta construiește relații mai puternice și mai calde.”
– a declarat Arina Zîcu, directoare executivă a Centrului de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC).

„La început mi s-a părut ciudat să stau cu alți bărbați și să vorbim despre copii, despre grijă, despre emoții. Dar cu fiecare întâlnire, am înțeles cât de mult contează să-ți dai voie să fii un tată altfel. Nu un ajutor, ci un partener. Nu un model dur, ci un om sincer. Clubul Taților m-a ajutat să scap de ideea că ‘așa trebuie să fie un bărbat’ și să-mi construiesc propriul fel de a fi tată.” – Mihai, tată și membru al Clubului Taților

Evenimentul a inclus mai multe zone tematice interactive dedicate promovării paternității active, în care tații și copiii au avut ocazia să se conecteze, să creeze și să învețe împreună:

Zona „Tată și copil” – un spațiu dedicat jocului în echipă, unde tații și copiii au participat la provocări distractive, concursuri de agilitate și cooperare, întărind relația afectivă prin joacă și susținere reciprocă. Activitățile au fost concepute astfel încât să încurajeze implicarea tatălui în viața copilului încă din primii ani de dezvoltare, într-un mod accesibil, empatic și prietenos.

„Tata nu s-a dat înapoi nici la cursa cu obstacole – suntem o echipă grozavă!” – fiu, 7 ani.

„Am râs și m-am jucat așa cum n-am mai făcut-o de mult... mi-am amintit ce contează cu adevărat pentru fiul meu.” – tată, 35 ani.

Zona creativă – un colț al imaginației, în care părinții și copiii au creat împreună felicitări, coronițe handmade și picturi tematice. Prin aceste activități, copiii au avut ocazia să-și exprime recunoștința și dragostea față de tați, iar tații – să descopere cât de important este sprijinul lor emoțional și prezența activă în dezvoltarea personală a celor mici.

„Felicitarea mea zice „Tati, ești curcubeul meu după ploaie!” – fiică, 6 ani.
„Am învățat de la copilul meu câtă magie poate fi într-o pensulă și un zâmbet.” – tată, 42 ani.

Zona de învățare – un spațiu interactiv de reflecție și discuție, unde au fost organizate ateliere pentru părinți despre combaterea stereotipurilor de gen, echitatea în împărțirea responsabilităților în familie și importanța politicilor prietenoase familiei la locul de muncă. Prin metode educaționale și jocuri participative, zona a oferit părinților instrumente utile pentru a încuraja modele pozitive de rol și respect reciproc în cadrul familial.

A fost un spațiu în care părinții – mai ales tații – au făcut pauză din ritmul zilnic și au privit cu sinceritate în propria viață de familie. Au vorbit despre cum arată, de fapt, împărțirea responsabilităților acasă. Despre cât de prezent e un tată în viața copilului, dincolo de rolul de susținător financiar. Și despre cât de mult contează să fii acolo – emoțional, afectiv, zilnic.

Conversațiile despre concediu paternal, programe flexibile și stereotipuri au devenit puncte de pornire pentru reflecții personale:
„Poate că nu e vorba să ajut, ci să fac parte.”
„Poate că nu trebuie să fiu puternic tot timpul, ci sincer.”
„Poate că schimbarea începe cu mine.”
Mi-am dat seama că fiul meu are nevoie de mine acum, nu când voi avea timp.” – tată, 41 ani.
Colțul foto #TataEroulMeu a fost locul unde tandrețea și bucuria au prins contur în imagini. Tații și copiii au imortalizat momente pline de afecțiune și complicitate – fiecare poză, o declarație despre cât de important este un tată prezent și implicat.

Atmosfera a fost prietenoasă, animată de zâmbetele copiilor și de tați implicați, care – alături de copiii și partenerele lor – s-au distrat, au fost creativi, inventivi și au demonstrat că egalitatea de gen începe cu lucruri simple, create împreună.

„Am creat aceste activități pornind de la realitățile pe care le-am întâlnit de-a lungul anilor în munca cu familiile și tații din comunitățile noastre. Ne-am dorit să oferim un spațiu în care fiecare tată să se poată regăsi, să reflecteze asupra propriului rol și să găsească încurajarea de a-și asuma o prezență autentică în viața copiilor săi. Este un proces de conștientizare și schimbare, care vine din sinceritate, din dorința de a face lucrurile diferit față de modelele tradiționale, pentru binele copiilor și al întregii familii.” a declarat Iulia Drozdov, Coordonatoare Program protecția copilului, Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC).

„Mă bucur că am avut curajul să vin. La Club am înțeles că nu sunt singurul care a crescut cu ideea că ‘bărbatul nu trebuie să plângă’. Acum îmi îmbrățișez copiii fără să simt că greșesc.” Victor, tată din Ștefan Vodă.


„Credeam că rolul meu e doar să muncesc și să aduc bani acasă. Clubul mi-a arătat că prezența mea contează la fel de mult.” Sergiu, tată din Ialoveni.


„Pentru mine, a fi tată înseamnă să fiu prezent cu adevărat – să râd, să ascult, să fiu acolo în momentele mici, care contează cel mai mult. Am învățat că dragostea și timpul petrecut împreună sunt cele mai mari daruri pe care le pot oferi copiilor mei.” Alexei, tată din Chișinău.

Astăzi, de Ziua Națională a Taților în Republica Moldova, reafirmăm că implicarea taților în educația copiilor este crucială pentru dezvoltarea armonioasă atât a băieților cât și a fetelor. CIDDC va continua să sprijine Cluburile Taților și să susțină tații în dezvoltarea relațiilor sănătoase cu copii lor și partenerele de viață.

Împreună pentru o societate cu mai multă grijă, înțelegere și respect pentru ființa umană.

GALERIE FOTO:

Read more... 

CIDDC anunță concurs de oferte pentru servicii de cazare, alimentare și sală de training în Chișinău, pentru o instruire de 2,5 zile (23–25 iulie 2025) cu 30–35 participanți

CIDDC este o organizație nonguvernamentală, fondată în 1999. Inspirăm adulții să asculte vocea fiecărui copil și colaborăm cu copiii, familiile, autoritățile, serviciile publice și societatea civilă pentru a elabora și aplica soluții bazate pe drepturile copilului. Pentru mai multe informații, accesați www.drepturilecopilului.md .

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) propune o abordare inovatoare pentru îmbunătățirea climatului școlar, prevenirea comportamentelor de risc și dezvoltarea abilităților de comunicare, colaborare și gestionare a emoțiilor prin implementarea Programului de parenting și de dezvoltare a abilităților de viaţă pentru adolescenți (PALS, dezvoltat de Plan International). Programul oferă un cadru de formare a abilităților de viață pentru adolescenții cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani și un program parenting pentru părinții/îngrijitorii acestora, menit să promoveze bunăstarea psihosocială, sănătatea și siguranța adolescenților în situații de criză.

Pentru a asigura o implementare eficientă a acestui program, CIDDC realizează în perioada 23, 24 și 25 iulie 2025 (2,5 zile) o Școală de formare pentru aproximativ 30-35 profesioniști din domeniul educației. În acest context, CIDDC lansează un concurs pentru selectarea ofertelor de prețuri pentru servicii de cazare, alimentare și sală de training în mun. Chișinău.

Activitatea se realizează în parteneriat cu Ministerului Educației și Cercetării în cadrul proiectului “Susținerea adolescenților și părinților în dezvoltarea abilităților de viață într-un mediu sigur și incluziv”, implementat cu suportul financiar Plan International.

În acest scop, CIDDC, invită companiile specializate să expedieze oferta de preț pentru următoarele servicii:

Locațiune: sală de training (dotată cu tablă de flipchart, proiector, acces la internet etc).

Cazare: 30 -35 de persoane

Alimentare: Mic dejun, prânz, cină, pauză de cafea, apa plată.

Preţurile vor fi indicate în lei moldoveneşti, cu TVA.

Dosarul de aplicare va conține următoarea informație:

● Scurtă descriere a companiei aplicante: datele de contact ale companiei, persoana de contact.

● Certificatul de înregistrare al companiei;

● Ofertă comercială completă, întocmită conform cerințelor;

● Meniul propus separat pentru alimentare;

● Repartizarea pentru cazare (numărul camerelor, tipul camerelor și ce include, se acceptă camera double și triple, participantele sunt în mare parte femei).

● Fotografii a camerelor pentru cazare și a sălii de training.

● Informație despre experiența companiei, referințe, recomandări.

Va fi selectată compania care va expedia dosarul complet și va oferi cel mai bun raport preț-calitate și servicii complete.

Procedura de selectare a CIDDC se bazează pe angajamentul nostru ferm cu privire la protecția mediului și la protecţia copilului față de toate formele de violență în cadrul proiectelor şi activităţilor noastre, precum și în afara organizației. CIDDC are o politică de protecţie a copilului și o politică de protecție a mediului și va urmări ca acestea să fie aplicate în colaborarea cu partenerii

Ofertele vor fi prezentate în format electronic la adresa de email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. cu mențiunea „Ofertă servicii de cazare, alimentare, și sală de training” până la data de 23 iunie 2025, ora 12:00.

Dosarele incomplete sau expediate după termenul limită nu vor fi evaluate.

Pentru informații adiționale, nu ezitați să ne scrieți la adresa electronică: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. sau la numărul de telefon: +373 693 90 702.

Notă: CIDDC prelucrează datele cu caracter personal în conformitate cu prevederile Legii 133/2011 privind protecția datelor cu caracter personal. Prin expedierea dosarului, dvs., sunteți de acord că datele dvs. personale vor fi utilizate în procesul de selectare.

Read more... 

Termeni de Referință. Selectarea unui prestator de servicii de organizare a evenimentului

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului anunță concurs de selectare a prestatorilor de servicii de organizare a unui eveniment

Termeni de Referință

Selectarea unui prestator de servicii de organizare a evenimentului

1. Context

Centrul de informare și documentare pentru Drepturile Copilului (CIDDC) este o organizație nonguvernamentală, fondată în 1999. Inspirăm adulții să asculte vocea fiecărui copil și colaborăm cu copiii, familiile, autoritățile, serviciile publice și societatea civilă pentru a elabora și aplica soluții bazate pe drepturile copilului. Pentru mai multe informații, accesați www.drepturilecopilului.md .

În or. Chișinău, prin inițiative precum Clubul Taților, tații au început să se implice mai activ în viața de familie. Evenimentul își propune să ofere vizibilitate acestor exemple pozitive și să încurajeze și alți bărbați să își asume rolul de tată implicat.

Cu ocazia Zilei Tatălui, va fi organizat un eveniment Ziua Tatălui întitulat „Unde se implică tata - crește egalitatea”. Evenimentul va fi organizat în cadrul programului „EU4GenderEquality: Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen” , finanțat de UE și implementat în comun de UNFPA și UN Women în colaborare cu parteneri locali. Scopul principal al evenimentului este promovarea paternității responsabile și combaterea stereotipurilor de gen.

Evenimentul din or. Chișinău va aduce în prim plan exemple pozitive de implicare a taților în creșterea copiilor, încurajând participarea activă a bărbaților în viața de familie și promovând egalitatea de gen în comunitate.

2. Obiectivul serviciului

Selectarea unui prestator de servicii care să asigure organizarea logistică completă a evenimentului, inclusiv infrastructura tehnică, amenajarea spațiului, facilitarea zonelor tematice interactive, vizibilitatea, fotografia și documentarea video a evenimentului.

3. Sarcini și responsabilități ale prestatorului

Prestatorul va fi responsabil de:

a) Logistică și amenajare:

  • Identificarea și amenajarea locației (spațiu în aer liber în orașul Chișinău, aprobat de organizatori).
  • Asigurarea unui cort mare pentru scenă (în caz de soare/ploi) și corturi mai mici pentru zone tematice.
  • Amplasarea a 3 zone interactive:
    • Zona „Tată și copil”
    • Zona creativă
    • Zona de învățare
  • Asigurarea mobilierului: mese, scaune, bănci, mese de lucru, panouri de afișaj etc.
  • Delimitarea zonelor cu indicatoare și elemente vizuale corespunzătoare.

b) Echipamente tehnice:

  • Sistem audio profesional (microfoane, boxe, mixer sunet).
  • Ecran sau TV pentru redarea video-urilor.
  • Asigurarea conexiunii la energie electrică (generator, dacă este cazul).
  • Asigurarea sonorizării și microfonului pentru scenă.

c) Materiale și consumabile:

  • Materiale pentru ateliere (pictură, confecționare coronițe, felicitări, jocuri etc.).
  • Elemente de decor și branding (banner, indicatoare, steaguri, popsuri pentru poze).
  • Accesorii și materiale pentru zona „Tată și copil”.
  • Șorțuri de protecție, markere, cartoane, lipici, elastice, pensule, etc.

d) Vizibilitate:

  • Asigurarea peretelui foto (inclusiv popsuri, fundal personalizat cu logo-uri).
  • Printarea și montarea bannerelor, indicatoarelor pentru zonele tematice.
  • Preluarea și utilizarea elementelor de vizibilitate furnizate de UNFPA (ex. bannere, litere 3D, steaguri de hârtie).
  • Asigurarea difuzării mesajelor vizuale ale campaniei (hashtaguri, afișe informative etc.).

e) Documentare:

  • Servicii de fotografie: minimum 100 fotografii livrate în format digital (high quality).
  • Crearea unui video de tip reportaj (maxim 2 minute), care să reflecte atmosfera, interacțiunea participanților și mesajele-cheie ale evenimentului.
  • Capturi video cu discursurile invitaților principali, activitățile tematice și interviuri spontane (opțional, dacă este solicitat).

4. Livrabile

Prestatorul va livra:

  • Eveniment complet organizat conform cerințelor.
  • Foto-reportaj (minim 100 imagini selectate).
  • Video de prezentare/editat (maxim 2 minute).
  • Proces-verbal de recepție a serviciilor semnat de organizator.

5. Perioada de implementare

  • Perioada de pregătire: 2–14 iunie 2025
  • Data evenimentului: 15 iunie 2025
  • Livrarea materialelor media: până la 20 iunie 2025

6. Criterii de eligibilitate și selecție

Compania/organizația trebuie să demonstreze:

  • Experiență în organizarea de evenimente publice în aer liber.
  • Capacitate logistică proprie sau prin subcontractori.
  • Portofoliu foto/video de la evenimente similare.
  • Experiență în lucrul cu ONG-uri, autorități publice sau organizații internaționale – constituie un avantaj.

Criterii de evaluare:

Criteriu

Experiența relevantă

Calitatea propunerii tehnice/logistice

Prețul total

Termenul de livrare al materialelor media

7. Modalitate de aplicare

Companiile interesate sunt invitate să depună o ofertă care să includă:

  • Propunere tehnică detaliată (plan de organizare).
  • Portofoliu de evenimente similare (linkuri foto/video).
  • Oferta financiară (în MDL cu TVA inclus sau scutit, după caz).
  • Date de contact.

Termen-limită de aplicare: 02.06.2025

Adresa de transmitere a ofertei: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Pentru informații adiționale, nu ezitați să ne scrieți la adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

Notă: CIDDC prelucrează datele cu caracter personal în conformitate cu prevederile Legii 133/2011 privind protecția datelor cu caracter personal. Prin expedierea dosarului, dvs., sunteți de acord că datele dvs. personale vor fi utilizate în procesul de recrutare.

Read more... 

„Înțelegem drepturile copilului!” - o serie de videoclipuri explicative

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) a lansat, în luna decembrie 2024, o serie de opt videoclipuri explicative dedicate înțelegerii corecte a drepturilor copilului. Materialele sunt realizate în cadrul proiectului „Consolidarea și Protejarea Drepturilor Copilului în Republica Moldova”, cu sprijinul Ministerului Federal al Afacerilor Externe al Germaniei.

Campania a pornid de la discuțiile și reflecțiile copiilor membri ai Platformei Copiilor, care, în cadrul mai multor ateliere, au adus în atenție dificultăți reale și des întâlnite legate de respectarea drepturilor copilului. Ei au împărtășit experiențe în care drepturile le-au fost ignorate sau greșit înțelese.

Un punct esențial al discuțiilor a fost legat de modul în care, în conversațiile publice, drepturile copilului sunt adesea puse în opoziție cu „obligațiile” acestuia. Mulți adulți cred, de exemplu, că „copiii au prea multe drepturi” sau că „nu au suficiente obligații”. Aceste percepții pot contribui la confuzii și pot justifica situații în care drepturile copiilor sunt limitate sau ignorate.

Cele opt videoclipuri realizate de CIDDC explică clar ce presupun anumite drepturi fundamentale ale copilului. Fiecare video are o temă distinctă și pune în lumină subiecte selectate de membrii Platfomei Copiilor. Ei au ales subiectele care, conform opiniei copiilor, sunt cel mai des interpretate greșit sau neînțelese:

  1. Introducerea în drepturile copilului - ce sunt drepturile copilului?
  2. Ce sunt obligațiile și cine le are?
  3. Protecția copilului împotriva abuzului și neglijării.
  4. Bunăstarea emoțională a copiilor la școală.
  5. Opinia copilului și dreptul la participare.
  6. Scopul educației.
  7. Semnarea acordului informat al părintelui.
  8. Protecția vieții private a copilului.

Videoclipurile sunt gândite în special pentru publicul adult, dar sunt construite într-un limbaj accesibil, care permite înțelegerea mesajelor fără a necesita cunoștințe juridice sau pedagogice. Toate materialele sunt disponibile pe paginile de Facebook , Instagram, YouTube și pe site-ul oficial al CIDDC.

(Video 1): Înțelegem drepturile copilului!

Drepturile copilului nu sunt un moft, nu sunt un lux și nici nu sunt prea multe!

Acest video este o scurtă introducere în lumea drepturilor copilului. Descoperă unde sunt prevăzute și care sunt caracteristicile lor.

(Video 2): Înțelegem cine asigură drepturile copilului!

Dacă drepturile sunt ale copiilor, ale cui sunt obligațiile? Cine are obligația să se asigure că aceste drepturi sunt respectate? Care este diferența dintre responsabilități și obligații și care dintre acestea le revine copiilor? La toate aceste întrebări, găsești răspuns în video!

(Video 3): Înțelegem de ce este important să raportăm un caz de abuz față de un copil!

De ce este important să raportăm un caz de abuz față de copii? Raportarea nu doar asigură dreptatea pentru copilul afectat, dar ajută la prevenirea altor cazuri, descurajând abuzatorii. Este o acțiune care protejează copiii și construiește un mediu mai sigur pentru ei.

Abuzul asupra copiilor poate lua mai multe forme:
•Fizic: Lovituri, zgârieturi sau bruscare;
•Emoțional: Insulte, umiliri sau manipulări care afectează stima de sine a copilului;
•Neglijare: Lipsa de grijă, hrană sau siguranță;
•Sexual: Orice comportament cu conotație sexuală față de un copil.

(Video 4): Înțelegem cum atmosfera la școală afectează copiii!

Atmosfera din școală influențează felul în care fiecare elev învață și se dezvoltă. Când mediul e mai puțin prietenos, stresul și frica pot afecta atenția, încrederea și performanța elevilor. De aceea, pentru ca elevii să se dezvolte armonios, e important ca fiecare copil să fie tratat cu respect și să se simtă în siguranță la școală.

(Video 5): Înțelegem dreptul la opinie!

Dreptul la participare, conform Convenției ONU, înseamnă ca opinia fiecărui copil să fie ascultată și luată în considerare de către adulți atunci când se iau decizii care îi privesc. De exemplu, când o hotărâre de lege afectează copiii, aceștia trebuie consultați. Consultarea este crucială pentru a răspunde la nevoile reale ale copiilor.

Mai mult, pentru ca consultarea părerii să fie autentică, există câteva principii pe care trebuie să le urmărim. Despre aceste principii discutăm în acest video.

(Video 6): Înțelegem scopul educației!

Școala are scopul de a educa copiii. Educația, pe lângă transmiterea de informații, precum formule și definiții, mai are rolul de a ajuta fiecare copil să se dezvolte la potențialul său maxim. Ce înseamnă asta? Descoperă în acest video!


(Video 7): Înțelegem dreptul la protecția vieții private!

Dreptul la protecția vieții private este garantat de Convenția ONU cu privire la Drepturile Copilului. Conform articolului 16, fiecare copil are dreptul la viața privată, la protecția datelor cu caracter personal și la respectarea demnității sale în toate mediile – acasă, la școală și online.

Cu toate acestea, realitatea este adesea diferită. Copiii ne-au povestit cum acest drept le este încălcat frecvent în diferite contexte de zi cu zi. Exemple date chiar de copii sunt fotografiile și înregistrările video postate fără consimțământul lor, ignorând dorința lor de a fi șterse.

Află din video cum putem respecta acest drept și ce trebuie să facem pentru a proteja viața privată a copilului!

(Video 8): Înțelegem filmarea și fotografierea etică a copiilor!

Fie că sunt imagini surprinse la școală sau acasă, fiecare copil are dreptul de a decide dacă dorește să apară în fotografii sau video-uri și dacă acestea pot fi publicate.

Articolul 16 din Convenția ONU privind Drepturile Copilului subliniază clar dreptul la protecția vieții private a fiecărui copil!

Mai mulți copii au împărtășit că se confruntă cu situații în care acest drept este ignorat. În acest video prezentăm cum putem, prin acțiuni simple, să asigurăm respectarea opiniei, dar și intimității copiilor.

 

Read more... 

Contacts

Adresa: Eugen Coca Street no. 15, Chisinau,
Republic of Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ambasador 2%

Sustin 2%! Support 2%! 

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page