Vasile Cocîrla, adolescent apărător al drepturilor omului din Moldova, la a 55-a sesiune a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului din Geneva: „Copiii pot să trăiască democrația zi de zi, nu doar să învețe din cărți despre ea”
- Written by Admin
În perioada 12-14 martie curent, Vasile Cocîrla, adolescent apărător al drepturilor omului din Republica Moldova, a vorbit, în cadrul celei de-a 55-a sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, desfășurată la Geneva, în Elveția, despre principalele bariere cu care se confruntă copiii din Moldova atunci când vor să-și promoveze drepturile și vor să fie ascultați când se iau decizii ce le afectează viața.
În cadrul sesiunii, Vasile a participat alături de președintele Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, Omar Zniber, cu suportul oferit de Child Rights Connect , Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), Save the Children și Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC).
Evenimentul a întrunit copii și tineri apărători ai drepturilor omului din Lituania, Thailanda, Paraguay, Madagascar, Peru, America Latină, Republica Togoleză, Ucraina, Republica Moldova, precum și reprezentanți și reprezentante ai, ale Națiunilor Unite, misiunilor diplomatice, Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului ș.a.
În discursul său, Vasile a menționat că sunt câteva instituții ale Națiunilor Unite care împuternicesc copiii și iau în considerare dificultățile cu care aceștia se confruntă. În context, adolescentul a subliniat câteva dintre barierele în participarea copiilor în procesul decizional: lipsa sau insuficiența oportunităților pentru copii de a fi auziți; majoritatea copiilor nu pot să ofere răspunsuri în procese de consultare la nivel internațional, deoarece copiii nu cunosc limbi de circulație internațională; instituțiile și organizațiile statului oferă copiilor documente prietenoase copilului doar pentru a urmări informațiile, nu și pentru a contribui la dezvoltarea acestor documente; în procesul de consultare, instituțiile statului oferă un termen-limită de răspuns foarte restrâns, dar copiii au nevoie de mai mult timp pentru a înțelege informațiile și, respectiv, pentru a oferi răspunsuri și feedback.
„Este important ca statul să ia în considerare opiniile copiilor și să creeze copiilor oportunități de participare în procesele decizionale. Atunci când copiii au oportunități să participe în procese decizionale, copiii își dezvoltă spiritul de cetățeni activi. Copiii pot să simtă și să trăiască democrația zi de zi, nu doar să învețe din cărți despre ea”, a declarat Vasile Cocîrla în timpul panelului se discuție.
Și Anghelina Severin, adolescentă apărătoare a drepturilor omului din Moldova, a menționat, în cadrul unei intervenții online la Geneva, că „statul trebuie să creeze spațiu sigur și prietenos pentru copii. În acest proces, copiii pot să-și dezvolte abilitățile să vorbească despre dificultățile cu care ei se confruntă”.
Opiniile copiilor apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova influențează agendele raportorilor speciali ai Națiunilor Unite
Vasile Cocîrla este membru al Inițiativei CADO, un grup format de 10 copii din Moldova și Ucraina, cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani. CIDDC susține acest grup în procesul de elaborare a unei legi, prin care se vrea ca apărătorii drepturilor omului, inclusiv copiii, să fie recunoscuți, protejați și împuterniciți.
Vasile și-a început activitatea de apărător al drepturilor omului în școală, acum trei ani. Atunci, împreună cu un grup de eleve și elevi, a monitorizat cum se respectă dreptul elevilor și elevelor la securitatea în traficul rutier de pe porțiunea de drum a străzii de lângă școală. Ulterior, Vasile și grupul au transmis un raport cu constatări și recomandări către autoritățile locale. Drept rezultat, pe porțiunea de drum spre școală, autoritățile au instalat indicatoare rutiere și au aplicat o trecere de pietoni. CIDDC a documentat acest proces aici .
Ulterior, Vasile a participat, alături de un grup de adolescente și adolescenți ADO, la inițierea, elaborarea și desfășurarea campaniei online „Un mediu sigur pentru copiii apărători ai drepturilor omului”, cu sloganul „Eu apăr drepturile omului și vreau să mă simt în siguranță ”și hashtagul #EuSusținCADO. Campania a fost susținută de mai multe organizații nonguvernamentale naționale și internaționale, cadre didactice, o deputată și instituțiile Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului și Consiliul pentru Egalitate.
În cadrul campaniei a fost publicată versiunea prietenoasă a Ghidului „Punerea în practică a drepturilor CADO” , despre care au fost informate peste 200 de cadre didactice, care s-au alăturat campaniei.
În urma acestei campanii, Vasile s-a întâlnit cu diverși raportori speciali ai ONU și a discutat despre situația CADO din Republica Moldova. În 2022, Vasile și alți CADO din Moldova s-au întâlnit cu Mary Lawlor, raportoarea specială privind apărătorii drepturilor omului. Era pentru prima oară când raportoarea specială punea pe agenda sa subiectul copiilor apărători ai drepturilor omului.
După întâlnirea cu CADO din Moldova, la recomandarea lui Vasile și a grupului, Mary Lawlor s-a întâlnit, cu ocazia diferitor evenimente, cu CADO și tineri ADO din alte țări. Astfel, a fost organizată, în iunie 2023, Conferința “Vienna World Conference - 30 Years On: Our Rights – Our Future” , unde Vasile a participat alături de alți 40 de copii și tineri apărători ai drepturilor omului pentru a celebra 25 de ani de la adoptarea Declarației ONU a Drepturilor Omului și pentru a împărtăși propriile experiențe de apărare a drepturilor.
Mai mult decât atât, Vasile și alți CADO au recomandat raportoarei să elaboreze un raport privind situația CADO și, drept rezultat, Mary Lawlor, pentru prima dată în istoria drepturilor omului, a elaborat și publicat, în ianuarie 2024, un raport privind apărătorii drepturilor omului, bazat pe opiniile a 100 de copii și tineri apărători ai drepturilor omului din 37 de state, inclusiv Republica Moldova. (A se vedea simbolulA/HRC/55/50, titlul "We are not just the future": challenges faced by child and youth human rights defenders - Report of the Special Rapporteur on the situation of human rights defenders.) Pentru a contribui la realizarea acestui raport, copiii din Moldova – nouă la număr, au fost susținuți de CIDDC.
Totodată, menționăm că, în decembrie 2023, Vasile Cocîrla, la invitația Faridei Shaheed, raportoare specială a ONU privind Dreptul la Educație, și-a făcut vocea auzită cu privire la schimbările pe care și le doresc copiii din Republica Moldova în educație, astfel încât educația să răspundă nevoilor fiecărui copil .
În prezent, Vasile pledează pentru drepturile comunității LGBTIQ+, pentru educație sexuală comprehensivă și pentru egalitate de gen în școli, iar împreună cu grupul Inițiativa CADO continuă să pledeze pentru recunoașterea, împuternicirea și protecția CADO prin intermediul legilor.
Amintim că la 21 decembrie 2023, în Republica Moldova a intrat în vigoare noua Lege privind Drepturile Copilului, care menționează și recunoaște în mod explicit copiii apărători ai drepturilor omului, în articolul 15 (8), Dreptul copilului la opinie.
Președinta Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului, Ann Skelton, a menționat că Republica Moldova este un exemplu de bună practică privind recunoașterea explicită a CADO
Cu referire la noua Lege privind drepturile copilului, în cadrul sesiunii, președinta Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului, Ann Skelton, a menționat că Republica Moldova este un exemplu de bună practică în recunoașterea explicită a copiilor apărători ai drepturilor omului.
Totodată, în perioada vizitei sale la Geneva, Vasile, însoțit de CIDDC, s-a întâlnit și a dialogat atât cu Ann Skelton, cât și cu alte experte, alți experți în drepturile omului, printre care Najat Maalla M'jid, raportoarea specială privind violența împotriva copiilor, Omar Zniber, președintele Consiliului pentru Drepturile Omului, Mary Lawlor, raportoarea specială privind apărătorii drepturilor omului ș.a. Aceste experte, acești experți susțin participarea copiilor în toate procesele decizionale la nivel național și internațional.
GALEFIE FOTO / CIDDC:
https://www.drepturilecopilului.md/index.php?option=com_k2&view=item&id=435:vasile-cocirla-adolescent-aparator-al-drepturilor-omului-din-moldova-la-a-55-a-sesiune-a-consiliului-onu-pentru-drepturile-omului-din-geneva-copiii-pot-sa-traiasca-democratia-zi-de-zi-nu-doar-sa-invete-din-carti-despre-ea&lang=en#sigProGalleria991f2800f7
Admin
Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.Latest from Admin
- Solicităm oferte de prețuri pentru achiziționarea unei camere foto
- Ziua Internațională a Drepturilor Copilului – un prilej de reflecție și acțiune!
- Resursă nouă pentru profesioniști și profesioniste pentru a implica semnificativ copiii în elaborarea legilor
- Anunț de înscriere la Program de Suport Psiho-Emoțional pentru Cadrele Didactice
- Solicitare de oferte pentru achiziționarea materialelor de vizibilitate personalizate