Zece copii apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova și Ucraina sunt împuterniciți să participe în elaborarea unei noi legi. CIDDC a organizat primul lor atelier de lucru

Zece copii apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova și Ucraina, care au format Grupul de initiațivă CADO și care vor participa la elaborarea unei noi legi, s-au întâlnit la primul atelier de lucru.

Atelierul a fost organizat deCentrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), s-a desfășurat în Chișinău, în perioada 19-21 iunie 2023, în cadrul proiectuluiAdvancing the rights, empowerment and protection of child human rights defenders (CHRDs) in promoting human rights in Moldova”, implementat de CIDDC șiChild Rights Connect, cu suportulVille de Genève și Swedish International Development and Cooperation Agencyîn perioada noiembrie 2022 – octombrie 2024.

Grupul de inițiativă CADO a fost format în baza a trei criterii: universalittaea drepturilor omului, vârsta cuprinsă între 13 și 17 ani și diversitatea regiunilor din care provin copiii, inclusiv din Ucraina.

Membrii și membrele grupului abordează diferite subiecte (bullyingul în școli, abuzul sexual și violența în școli, discriminarea etc.); monitorizează, apără și promovează dreptul la educație incluzivă, la egalitate (nondiscriminare), drepturile comunității LGBTIQA+, egalitatea de gen; dreptul copiilor la opinie prin participarea în Consiliul Elevilor, dreptul la un mediu curat etc.

În cadrul primului atelier, participanții și participantele s-au cunoscut reciproc, și-au împărtășit experiențele de CADO, dificultățile pe care le întâmpină în activitățile lor.

„Activitățile în care se implică Grupul de inițiativă CADO se concentrează pe Participarea copilului în procesul decizional și au scopul să aducă mai multă claritate atât cu privire la principiile Interesul superior al copilului și Opinia copilului, cât și cu privire la acțiunile pe care autoritățile trebuie să le întreprindă atunci când elaborează legi.

În cadrul acestor activități, CIDDC va ghida CADO implicați în proiect să elaboreze o metodologie prin care copiii să participe în procesul de elaborare a oricărei legi, fie că este vorba despre viitoarea Lege privind apărătorii drepturilor omului, fie că este vorba despre oricare lege ce ține de drepturile copilului”, a punctat Rodica Caimac, coordonatoarea Programului Participarea Copilului la CIDDC.

În cadrul proiectului Advancing the rights, empowerment and protection of child human rights defenders (CHRDs) in promoting human rights in Moldova”, cei zece copii apărători ai drepturilor omului urmează să se întrunească cu reprezentanți și reprezentante ai/ale autorităților și societății civile naționale într-un atelier de lucru, pe care CIDDC îl va facilita împreună cu experți internaționali din Elveția.

Mai multe informații despre proiect, contextul și obiectivele acestuia pot fi accesate aici .

Amintim că Child Rights Connect este un partener al CIDDC în promovarea conceptului CADO în Republica Moldova și în procesul de pilotare a Ghidului „Punerea în practică a drepturilor copiilor apărători ai drepturilor omului” , inclusiv în cadrul inițiativei #EuSusținCADO și #ÎmpreunăPentruCADO .

Despre situația copiilor apărători ai drepturilor omului în Republica Moldova am început să discutăm în mod special în iunie 2021, când CIDDC, cu suportul tehnic oferit de Child Rights Connect, a creat un spațiu de reflecții și schimb de experiență pentru ONG-urile naționale interesate și Ombudsmanul Copilului. Totodată, o parte dintre aceste ONG-uri și un grup de inițiativă de tineri de la Platforma Copiilor au contribuit la realizarea Raportului privind Copiii Apărători ai Drepturilor Omului în cadrul Evaluării Periodice Universale .

GALERIE FOTO:

Admin

Email Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
back to top

Контакты

Адрес: улица Еуджен Кока, 15, Кишинэу,
Република Молдова, MD-2008

Тел./Факс: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Емайл: Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

Стань Послом 2%

Sustin 2%! Поддерживаю 2%! 

Медиа партнер:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page