„Telefonul copilului”, serviciul ce urmează a fi creat de Guvern, subiect intens discutat de către copiii mediatori din raionul Călărași.

Comunicat de presă. 01-04-2013, Chișinău – "Telefonul copilului", serviciul ce urmează a fi creat de Guvern, a fost subiectul intens discutat de către copiii mediatori din raionul Călărași.

Cei 53 de copii ce au sarcina de a media micile conflicte ce pot apărea între semenii lor, de a observa cazurile de discriminarea și violență în școală și comunitate și de a raporta cazurile grave adulților sau profesorilor s-au întâlnit la Chișinău pentru un nou stagiu de instruire. În cadrul acestei întruniri mediatorii și-au exprimat opiniile față de noul serviciu ce urmează a fi dezvoltat de către Guvern.

"Ascultă vocea copilului" este o broșură adresată atât părinților, cât și altor persoane ce îngrijesc de copii

Fie că sunteți părinte, fie că aveți,temporar, în grijă un copil, sunteți cointeresat în a-i asigura nevoile de bază. Hrana, somnul, timpul liber, asistența medicală, adulții care îl iubesc și îl protejează de pericole – toate împreună îl ajută pe copil să descopere lumea. Ceea ce îl face să se simtă important și îl determină să aibă încredere în sine și în cei din jur este comunicarea. Nevoia de a spune adulților și semenilor ceea ce simte și ce crede, de a participa la luarea deciziilor care îl vizează pe el, dar îi afectează și familia, și școala este înscrisă în Convenția ONU cu privire la Drepturile Copilului ca dreptul la opinie (art.12.)

"Ascultă vocea copilului" este o broșură adresată atât părinților, cât și altor persoane ce îngrijesc de copii. Publicația oferă informații despre ce este dreptul copilului la opinie, cum poate fi încurajată participarea copilului în familie, în școală și în comunitate și ce beneficii are ea asupra copilului și relației dintre el și adulți. Broșura apare în cadrul proiectului "Drepturile copilului pe înțelesul tuturor", implementat de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului, cu susținerea Organizației Suedeze "Salvați Copiii".

Atelierul de formare „Metode de disciplinare pozitivă”, raionul Călărași

Chișinău, 11-07-2013 – 27 de profesori din raionul Călărași au participat la atelierul de formare "Metode de disciplinare pozitivă" organizat de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului și facilitat de Oxana Șevcenco, lector superior și psiholog practician, în perioada 6-7 martie 2013.

Pe parcursul celor 2 zile de formare, participanții au discutat despre diferența dintre disciplinare și pedeapsă, ce este un comportament și ce îl deosebește de stările interne, atitudinile, rezultatele și valorile unei persoane – ale unui elev. Astfel, un comportament este ceea ce spune sau face persoana și ceea ce noi putem vedea, auzi sau măsura. Nu este comportament orice calificativ de tipul: corect, politicos, creativ, leneș, responsabil, înțelegător.

Concurs de esee pentru elevii claselor 11-12 la tema “CE AŞ FACE EU CA SĂ ÎMBUNĂTĂŢESC VIAŢA COPIILOR DIN MOLDOVA?”

Concurs de esee pentru elevii claselor 11-12 la tema
"CE AŞ FACE EU CA SĂ ÎMBUNĂTĂŢESC VIAŢA COPIILOR DIN MOLDOVA?"


Facultatea Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii de Stat din Moldova în parteneriat cu Biroul Naţional de Statistică al Republicii Moldova (BNS) şi Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) iniţiază desfăşurarea unui concurs de esee pentru elevii claselor 11-12 din Republica Moldova la tema "CE AŞ FACE EU CA SĂ ÎMBUNĂTĂŢESC VIAŢA COPIILOR DIN MOLDOVA?". Acest concurs vine să încurajeze tinerii de a participa şi de a-şi expune punctele de vedere privitor la problemele sociale care afectează viaţa copiilor din ţară.

Programul de instruire a diriginţilor şi profesorilor de educaţie civică continuă

Comunicat de presă

Programul de instruire a diriginţilor şi profesorilor de educaţie civică continuă


Drochia, 04-01-2013 – dreptul copilului la participare, modalităţi de implicare a copiilor în rezolvarea problemelor din comunitate, etapele de scriere a unui proiect – sunt unele dintre subiectele abordate în cadrul stagiului de formare privind proiectarea şi implementarea activităţilor de interes comunitar ce s-a desfăşurat pentru profesorii din raionul Ştefan-Vodă în perioada 26-28 decembrie 2012 la Chişinău, iar de pe 2 până pe 4 ianuarie 2013 – la Drochia.

Eveniment de lansare a Expoziţiei de fotografii anti-trafic realizate de copii

Chişinău, 10 septembrie 2012

Eveniment de lansare a Expoziţiei de fotografii anti-trafic realizate de copii
Ce: 52 de fotografii ce au ca tematică prevenirea şi combaterea traficului de fiinţe umane, realizate de elevi şi absolvenţi ai instituţiilor rezidenţiale reunite într-o expoziţie. Fotografiile au fost făcute pe parcursul lunilor aprilie şi mai 2012, în rezultatul a 2 ateliere de instruire a elevilor în domeniul artei fotografice.

Profesorii de educaţie civică din Drochia şi Ştefan Vodă discută despre incluziunea copiilor prin participare

Comunicat de presă

Chişinău, 17-08-2012


„Orice om e o valoare” – este mesajul celor aproximativ 30 de profesori de Educaţie Civică (EC) şi reprezentanţi ai Direcţiei Raionale de Învăţământ, Tineret şi Sport din raionul Drochia ce s-au reunit la Bălţi, în perioada 14-17 august, pentru a participa la un stagiu de formare privind activităţi de incluziune a copiilor.

În cadrul instruirii, participanţii au vorbit despre identitatea personală; modul în care luarea în considerare a opiniei copilului la orele de EC contribuie la includerea socială a acestuia; stereotipuri şi prejudecăţi existente în societate; cauzele şi consecinţele discriminării anumitor grupuri de copii.

Printre cele mai des enumerate cauze ale discriminării se regăsesc lipsa comunicării şi toleranţei între persoane, nerespectarea regulilor şi frica de diversitate. „Inhibiţia, degradarea, izolarea, agresivitatea sunt unele consecinţe ale discriminării copilului” spune Maria Deleu din satul Ochiul Alb. Incluziunea tuturor copiilor poate fi asigurată prin „comunicare, oferirea şanselor egale şi crearea situaţiilor în care toţi copiii să se apropie. Asta i-ar face să se cunoască pe sine şi pe ceilalţi, i-ar face mai toleranţi” adaugă Maria Deleu.

Prima carte în limba romani privind drepturile copilului în Moldova: „I Konvenţia andal Ciacimata le Şiaorăngă – Kai ti hakiaren saoră”

Prima carte în limba romani care explică drepturile copilului pe înţelesul tuturor - „I Konvenţia andal Ciacimata le Şiaorăngă – Kai ti hakiaren saoră” – a apărut la Chişinău, inclusiv prin contribuţia unor copii de etnie romă.

Cartea „I Konvenţia andal Ciacimata le Şiaorăngă - Kai ti hakiaren saoră" (Drepturile copilului pe înţelesul tuturor) a fost elaborată de Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) şi conţine texte şi desene ale unor copii din Moldova, inclusiv copii de etnie romă.

Contribuţiile celor 18 copii-participanţi la proiectul „Drepturile copilului pe înţelesul tuturor", realizat de CIDDC cu sprijinul Organizaţiei Suedeze „Salvaţi Copiii", sunt prezentate într-o formulă grafică, elaborată de Agenţia de comunicare „URMA TA"

Absolvenții gimnaziilor internat participă la stagiul de formare „Orientare vocațională și dezvoltarea carierei”

Chișinău, 5 aprilie 2012
În perioada 2-5 aprilie, 57 de absolvenți ai gimnaziilor internat din orașele Orhei și Bender au beneficiat de un stagiu de instruire "Orientare vocațională și dezvoltarea carierei", organizat în cadrul proiectului "Prevenirea traficului de ființe umane în rândul copiilor fără îngrijire părintească din R. Moldova".

Raioanele Leova si Orhei şi-au reunit eforturile pentru a depăşi stereotipurile privind abuzul faţă de copii şi femei.

COMUNICAT DE PRESĂ

Raioanele Leova si Orhei şi-au reunit eforturile pentru a depăşi stereotipurile privind abuzul faţă de copii şi femei.


In perioada 28 februarie – 15 martie 2012 circa 1600 persoane din raioanele Leova si Orhei sunt aşteptate să vizioneze spectacolul “Casa M”, o piesă realizată de Centrul de Arte COLISEUM, care zguduie imaginaţia şi dezgoleşte adevăruri despre societate, oameni, relaţii.

Spectacolul este inspirat din istorii reale şi reflectă viaţa unor femei şi copii care au suferit în urma violenţei în familie. Dramatismul acestor cazuri reale, reflectate atît de profund în spectacolul „Casa M” transmite un mesaj ferm ce îndeamnă publicul să acţioneze în favoarea stopării violenţei faţă de copii şi femei!

Subscribe to this RSS feed

Contacts

Adresa: Eugen Coca Street no. 15, Chisinau,
Republic of Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ambasador 2%

Sustin 2%! Support 2%! 

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page