Prima școală de vară „Practici educaționale de intervenție în situațiile de bullying” din Moldova a adus multe conștientizări participanților/telor. Urmează încă o școală de vară în curând

25 de cadre didactice din diferite raioane, inclusiv din raioanele din stânga Nistrului, specialişti şi specialiste care lucrează cu și pentru copii, inclusiv cu copiii refugiați și familiile acestora, au participat la Școala de vară „Practici educaționale de intervenție în situațiile de bullying”, care s-a desfășurat în perioada 12-15 iunie curent, în Chișinău.

Școala a fost facilitată de către experții Sorina Petrică și Iosif Moldovanu, fiind organizată de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova (MEC) cu suportul financiar oferit de organizația Salvași Copiii România.

În cadrul școlii de vară, participanții și participantele au împărtășit experiențe pedagogice de intervenție în situațiile de bullying și au analizat critic impactul acestora asupra dezvoltării copiilor.

Timp de trei zile și jumătate, profesori și profesoare, psihologi școlari, educatori, coordonatori de programe ș.a. au explorat comportamente, convingeri, atitudini și valori personale despre copil, drepturile copilului, violență, educație. Au exprimat și conștientizat propriile nevoi și emoții, practicând exerciții de autocunoaștere personală și profesională. Au definit conceptul fenomenului de bullying, rolurile implicate într-o situație de bullying: inițiator, țintă, martori. Au identificat contexte de învățare pentru copii și adulți în scopul prevenirii bullyingului. Au reflectat despre ce competențe au nevoie adulții să-și formeze pentru a preveni bullyingul și despre ce competențe să le formeze copiilor, astfel încât să facă față situațiilor de bullying. Au exersat activități privind schimbarea comportamentului copiilor, al cadrelor didactice, al părinților și al altor membri ai comunității locale.

Au analizat un un caz de bullying în rândul fetelor și un caz de bullying în rândul băieților, în baza cărora au identificat următoarele: algoritmul de screening, analiza funcțională a comportamentului de bullying (modelul ABC); tipuri de intervenții pentru modificarea comportamentală (intervenții pe context sau pe consecințe); particularități ale modului de folosire a consecințelor în gestionarea comportamentelor de bullying; strategii de intervenție pentru stoparea fenomenului de bullying: intervenții individuale și pentru grupul de copii/ elevi; algoritmul implicării familiei în gestionarea comportamentului de bullying; particularitățile implicării familiei.

Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, a încurajat participanții și participantele să împărtășească resursele și cunoștințele dobândite aici mai departe în comunitățile lor

Totodată, participanții/ntele au exersat aplicarea instrumentelor de prevenire și combatere a bullyingului, au identificat competențele necesare pentru interveni în situații de bullying și pentru a preveni fenomenul, au împărtășit conștientizări și rezonanțe personale, au clarificat ce poate deveni posibil după școala de vară pentru ca fiecare copil să se bucure de un mediu în care este acceptat, ascultat și respectat și au primit resurse de lucru cu copiii.

Sorina Petrică, psihologă cliniciană, psihoterapeută a subliniat importanța implicării prin vocație a fiecărui cadru didactic și profesionist/ă care lucrează cu copiii.

„Dacă vrem să schimbăm ceva, să fim schimbarea asta pe care o dorim în lume! Mai întâi să o producem în noi și, producând-o în noi, putem să o producem și în lumea în care trăim. Suntem responsabili de ceea ce creăm în jurul nostru: putem să distrugem sau să construim. Și fiecare alege”, a punctat Sorina Petrică.

Iosif Moldovanu, consultant în drepturile copilului, coach, a reiterat că profesioniștii din educație au rolul important de a forma copiilor competențe, prețuind demnitatea fiecărui copil.

„Această școală oferă profesioniștilor care lucrează cu și pentru copii un spațiu în care fiecare participant/ă este invitat/ă să-și conștientizeze propriile nevoi, competențe, dificultăți în dezvoltarea personală și profesională. Este sănătos, ca adulți, să ne dăm permisiunea să ne observăm interiorul nostru și din această stare de prezență conștientă să contribuim la crearea unui mediu sigur pentru fiecare copil. Copiii din fața noastră ne oglindesc și pe noi și este crucial să ne întrebăm, de fiecare dată, ce din mine influențează dezvoltarea copiilor care îmi sunt încredințați”, a menționat Iosif Moldovanu.

La încheierea evenimentului a participat Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, care a încurajat participanții și participantele să împărtășească resursele și cunoștințele dobândite aici mai departe în comunitățile lor și a subliniat cât este de important ca școala să manifeste deschidere pentru prevenirea bullyingului și să construiască parteneriate cu familia pentru starea de bine a fiecărui copil în procesul educațional, iar Ministerul să ofere suport profesioniștilor din educație.

„Mă bucur că profesorii se înscriu benevol la această școală. Vă încurajez să împărtășiți mai departe resursele și cunoștințele învățate aici în instituțiile unde activați, precum și cu alte ocazii (la conferință, întâlnire metodică ș.a.), să spuneți cât de importantă este această activitate atât pentru cadre didactice, cât și pentru copii, care este cadrul normativ, ce ați învățat din aceasta școală, cum puteți aplica aceste metode.

Este important ca profesorii să cunoască metodele potrivite de a gestiona situațiile de bullying, după principii clare din start, iar grădinița și școala să aplice instrumentul de prevenire și combatere a fenomenului: Metotologia cu privire la prevenirea și combaterea bullyingului .

Totodată, este foarte important ca personalul din educație să solicite consultanță ori de câte ori întâmpină dificultăți în gestionarea cazurilor de bullying, precum și în gestionarea oricărui caz de neglijare, abuz, violență față de copii”, a declarat Anatolie Topală, Ministrul Educației și Cercetării.

Participantele, participanții Școlii de vară au împărtășit câteva intenții, impresii, reflecții și concluzii:

„Am venit aici pentru a-mi împlini nevoia mea personală de a-mi întări cunoștințele despre bullying și pentru a vedea dacă merg pe calea cea dreaptă, dacă procedez corect și, la finalul activității, mă simt binecuvântată și norocoasă că am participat.

Vă mulțumesc pentru calitatea informației. Eu conștientizez faptul că noi putem progresa. Noi (profesioniștii din educație – n. CIDDC) suntem persoanele responsabile care pot schimba comunitatea. Aportul fiecăruia ar putea să facă o schimbare majoră. Eu sunt conștientă de asta. Vă mulțumesc pentru respectul față de noi ca ființe umane”, a spus Ana Adașan, psihologă școlară la Liceul Teoretic „Evrika”, Rîbnița .

„Îmi place această școală pentru că aici pornim nu de la niște principii teoretice, ci de la reflecții despre cum suntem noi ca ființe umane, care au nevoi. Pornind de la propriile nevoi, putem aborda acest subiect în profunzime, astfel încât să contribuim la o stare de bine a copilului în mediul educațional”, a spus Tatiana Căciulă, profesoară de limba și literatura română la Liceul Teoretic „Vasile Coroban ”, Glodeni.

„Le mulțumesc formatorilor și organizatorilor pentru oportunitatea de a participa la această școală de vară, în care mi-am împărtășit experiența și mi-am consolidat competențele. Mulțumesc CIDDC că oferă spațiu pentru acest proces”, a spus Mariana Cosoi, coordonatoare de proiect la Misiunea Socială „Diaconia”.

Amintim că CIDDC colaborează cu profesioniștii din instituțiile educaționale și organizațiile care lucrează cu copiii pentru a găsi și aplica soluții bazate pe drepturile copilului și, în acest scop, urmează să organizeze, în luna iulie 2023, încă o școală de vară în acest format, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, cu suportul organizației Salvați Copiii România.

GALERIE FOTO:

 

Last modified onПонедельник, 19 Июнь 2023 19:38
Admin

Email Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
back to top

Контакты

Адрес: улица Еуджен Кока, 15, Кишинэу,
Република Молдова, MD-2008

Тел./Факс: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Емайл: Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

Стань Послом 2%

Sustin 2%! Поддерживаю 2%! 

Медиа партнер:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page