Incluziunea copiilor refugiați în instituțiile de învățământ a fost o provocare care a necesitat o abordare holistică pentru a asigura sustenabilitatea și eficacitatea intervențiilor la toate nivelele: național, raional și școlar.
Formarea cadrelor didactice și stabilirea unor acțiuni concrete din partea tuturor actorilor educaționali, inclusiv a direcțiilor de învățământ a fost o prioritate. Prin proiectul „Incluziunea sigură și participativă a copiilor refugiați în instituțiile de învățământ din RM”, cadrele didactice și manageriale de la toate nivelele de învățământ au fost pregătite să dezvolte un model de abordare incluzivă a copiilor refugiați, să creeze un mediu sigur și prietenos pentru toți copiii și să organizeze procesul educațional centrat pe nevoile copilului.
La nivel raional, direcțiile de învățământ au fost susținute în consolidarea rolului lor în implementarea politicilor naționale și sprijinul metodologic pe care îl oferă școlilor.
Read more...
Achiziționare servicii de actualizare a identității vizuale/brandbook-ului organizațional
TERMENI DE REFERINȚĂ
1. CONTEXT
Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) este o organizație nonguvernamentală, fondată în 1999. Inspirăm adulții să asculte vocea fiecărui copil și colaborăm cu copiii, familiile, autoritățile, serviciile publice și societatea civilă pentru a elabora și aplica soluții bazate pe drepturile copilului. Pentru mai multe informații, accesați www.drepturilecopilului.md .
CIDDC este în proces de selectare a unei companii care va actualiza brandbook-ul existent al organizației, pentru a-l alinia la cerințele actuale ale pieței și la tendințele vizuale moderne, într-un mod în care să reflecte mai bine misiunea și valorile organizației. Totodată, ne propunem să îmbunătățim aplicabilitatea ghidului vizual, facilitând utilizarea sa consecventă în toate materialele de comunicare și vizibilitate.
Read more...
Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) anunță concurs de selectare a unui/ unei expert/-e sau a unui grup de experți/e pentru elaborarea unei culegeri de bune practici privind Guvernanța democratică a școlii în cadrul proiectului Consiliului Europei „Educație pentru democrație în Republica Moldova”.
Proiectul este implementat de CIDDC în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova (MEC) în perioada decembrie 2023-noiembrie 2025 și este o continuare a inițiativei de pilotare a Ghidului metodologic privind Guvernanța democratică a școlii în Republica Moldova în 49 de instituții, aprobat ulterior de către MEC (ordinul 1643/2023).
CIDDC este o organizaţie nonguvernamentală, fondată în anul 1999, a cărei misiune este de a colabora cu copiii, familiile, autoritățile, instituțiile publice și societatea civilă pentru a găsi soluții bazate pe drepturile copilului și pentru a-i inspira pe adulți să audă vocea fiecărui copil. Credem că doar lucrând împreună putem contribui la o societate cu mai multă grijă, înțelegere și respect pentru fiecare ființă umană.
Read more...
TERMENI DE REFERINȚĂ
1. CONTEXT
Facilitarea accesului la educație și incluziunea copiilor refugiați, este deopotrivă un drept în sine și un mijloc indispensabil pentru exercitarea altor drepturi ale copilului. Educația constituie factorul de bază în crearea și transmiterea de noi cunoștințe și valori, contribuie la dezvoltarea personală și profesională, la creșterea calității vieții și la participarea la viața socială și economică a țării gazdă. Activitățile educaționale au, inclusiv rolul de a readuce starea de normalitate și rutină în viața copiilor și adolescenților refugiați.
Conștientizând necesitatea acordării de sprijin specializat și orientat copiilor refugiați şi familiile lor către soluționarea nevoilor educaționale, psihologice, recreative și a altor nevoi specifice, Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) sprijină profesioniștii din sectorul educație (cadre didactice și manageriale din învățământul preșcolar, primar și secundar general) să integreze copiii refugiați în instituțiile de învățământ din Republica Moldova prin:
Read more...