Copiii din Grupul de lucru pentru monitorizarea Drepturilor Copilului capitalizează experienţa celor doi ani de activitate

27 august 2010

COPIII DIN GRUPUL DE LUCRU PENTRU MONITORIZAREA DREPTURILOR COPILULUI CAPITALIZEAZĂ EXPERIENŢA CELOR DOI ANI DE ACTIVITATE

Membrii Grupului de lucru pentru monitorizarea Drepturilor Copilului s-au reunit pentru a douăsprezecea oară, în cadrul unui atelier, desfăşurat la Chişinău, în perioada 23 – 26 august 2010. La atelierul de lucru, cei 21 de copii din 13 regiuni ale ţării şi-au propus să dezvolte mai multe materiale informative care să utilizeze experienţa de monitorizare a drepturilor copilului acumulată pe parcursul celor doi ani de activitate. Astfel, membrii grupului de monitorizare au participat la elaborarea versiunii adaptate pentru copii a Convenţiei privind Drepturile Copilului, pliantului pentru părinţii copiilor implicaţi în iniţiative de participare şi Ghidului pentru ONG-uri despre implicarea copiilor în activităţi de monitorizare a Drepturilor Copilului.

În acelaşi timp, membrii Grupului de lucru au stabilit obiectivele şi priorităţile de lucru pentru perioada august – decembrie 2010. Pînă la următorul atelier, planificat pentru luna noiembrie, membrii Grupului de lucru s-au angajat să organizeze activităţi de sensibilizare a copiilor şi adulţilor despre drepturile copilului, să modereze grupuri de copii care să contribuie la monitorizarea drepturilor copilului la nivel local şi să elaboreze propuneri pentru dezvoltarea unui sistem unic de indicatori pentru monitorizarea respectării Convenţiei ONU cu privire la Drepturile Copilului..

Read more...

Profesorii din Orhei şi Făleşti contribuie la implementarea Planului Naţional de Protecţie a Copiilor singuri acasă

18 august 2010

PROFESORII DIN ORHEI ŞI FĂLEŞTI CONTRIBUIE LA IMPLEMENTAREA PLANULUI NAŢIONAL DE PROTECŢIE A COPIILOR SINGURI ACASĂ

52 de cadre didactice din raioanele Orhei şi Făleşti îşi dezvoltă capacităţile de a ajuta copiii rămaşi fără îngrijire părintească în urma migraţiei şi familiile acestora, în cadrul unui proiect implementat de Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC) în colaborare cu Institutul Ekvilib din Slovenia şi cu suportul financiar al Guvernului Republicii Slovenia.

Activităţile proiectului prevăd seminare de instruire pentru diriginţi, psihologi şcolari şi coordonatori ai activităţilor extraşcolare pentru ca aceştia să ofere sprijinul necesar familiilor afectate de migraţie, prin dezvoltarea rezilienţei copiilor şi suport emoţional, dar şi prin comunicarea cu părinţii şi persoanele în grija cărora se află copiii. Ghiduri metodologice pentru profesionişti şi materiale informative pentru copii, părinţi şi îngrijitori vor fi distribuite în special în comunităţile implicate în proiect. Printre acestea – cartea pentru părinţi „Copilul meu singur acasă” şi cartea de buzunar pentru copii „Singur acasă”.

Read more...

Preşedinta Comisiei Parlamentare Protecţie Socială, Sănătate şi Familie a pledat, la Strasbourg, cauza copiilor şi a progresului social în Moldova

Preşedinta Comisiei Parlamentare Protecţie Socială, Sănătate şi Familie a pledat, la Strasbourg, cauza copiilor şi a progresului social în Moldova

18 iunie 2010


Preşedinta Comisiei Parlamentare Protecţie Socială, Sănătate şi Familie, Liliana Palihovici, a pledat la Strasbourg, în timpul vizitei sale la Consiliul Europei, între 14 şi 16 iunie 2010, cauza copiilor din Moldova şi a obţinut sprijinul forului european pentru mai multe acţiuni pe plan social.

În centrul discuţiei purtate de Preşedinta Comisiei Parlamentare a legislativului moldovean, Liliana Palihovici, cu Secretarul General Adjunct al Consiliului Europei, Maud de Boer Buquicchio, s-a aflat politica socială a Republicii Moldova, inclusiv programele de promovare a respectării drepturilor copilului şi prevenirea abuzului şi violenţei împotriva copiilor. De asemenea, schimbul de opinii a vizat şi participarea Republicii Moldova la Campania europeană de prevenire a tuturor formelor de abuz şi violenţă asupra copilului, ce va fi lansată de Consiliul Europei, la Roma, în noiembrie 2010, cu ocazia Zilei Internaţionale împotriva Violenţei asupra Femeii.

Read more...

Parteneriatul pentru Copii

PARTENERIATUL PENTRU COPII

Comisia parlamentară pentru protecţie socială, sănătate şi familie anunţă lansarea Programului de granturi mici pentru dezvoltarea/consolidarea reţelei de servicii pentru copii şi adolescenţi

Context
Drepturile copilului la timp liber, odihna, recreare şi participare le asigură oportunităţi de dezvoltare, comunicare, integrare, exprimare liberă şi adecvată vîrstei lor. În ultimii ani aceste drepturi sunt mai puţin respectate , în special, pentru copiii din mediul rural.

Rapoartele prezentate Comisiei parlamentare de către Grupul de lucru pentru monitorizarea Convenţiei cu privire la Drepturile Copilului indică asupra faptului că posibilităţile de petrecere a timpului liber pentru copiii de la sate sunt limitate , iar în unele localităţi acestea sunt lipsă.

Spaţiile de timp liber sunt avariate, neîngrijite, nesigure pentru sănătatea copiilor, neaccesibile pentru copiii cu nevoi speciale şi pentru cei de vîrtsă şcolară mică. Copiii sunt limitaţi în accesul la informaţii, în activităţi de timp liber care ar corespunde intereselor, vîrstei, capacităţilor lor, precum şi realităţilor cu care ei se întîlnesc zilnic.

Read more...

The project “School for life: Empowerment of children left behind by migrating parents in Moldova”.

The project “School for life: Empowerment of children left behind by migrating parents in Moldova”.

The project is implemented, in the period April 2010-October 2011, by CRIC in cooperation with Ekvilib Institute Slovenia and with the financial support of the Government of the Republic of Slovenia.

Goal of the project:
Project aims at contributing to the enhanced human rights of the children left behind by migrating parents in Moldova and implementing measures to mitigate the effects of migration on the welfare of affected children, including, in particular, through the provision of support at the local level.

Read more...

Contacts

Adresa: Eugen Coca Street no. 15, Chisinau,
Republic of Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ambasador 2%

Sustin 2%! Support 2%! 

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page