Copilul meu e singur Acasa. Carte pentru parintii care pleaca la munca in strainatate
COPILUL MEU E SINGUR ACASA. CARTE PENTRU PARINTII CARE PLEACA LA MUNCA IN STRAINATATE
Cartea pentru parintii care pleaca la munca in strainatate, intitulata "COPILUL MEU E SINGUR ACASA", a fost prezentata, in premiera, in editia de vineri a talk-show-ului "Buna seara!" de la TV Moldova 1, moderat de Mircea Surdu.
Acest produs creat de Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului si "Urma ta" ii poate ajuta pe parinti si copii sa se inteleaga mai bine si sa faca despartirea mai putin dureroasa, considera autorii cartii. Principalele capitole valorifica experienta pozitiva a unor parinti plecati la munci peste hotare si formuleaza raspunsuri la cateva intrebari-cheie: "Ce se intampla cu copiii despartiti de parinti?", "Cum sa pregatiti copilul pentru plecarea dumneavoastra?", "Cum sa comunicati la distanta cu copilul?" si "Ce este bine sa stie parintii in plus despre copil?".
"Este o carte care explica lucrurile. Explica de ce un adevar dur despre plecare ii poate face mai bine copilului decat o minciuna linistitoare. Explica de ce intr-o relatie la departare vorbele sunt la fel de importante ca si coletele", se arata in cuvintele de deschidere a volumului.
Cartea, tiparita intr-un tiraj de 15 000 de exemplare, este ilustrata cu desene ale copiilor si adolescentilor cu parinti plecati la munca peste hotare, iar design-ul ii apartine pictorului Lica Sainciuc.
"COPILUL MEU E SINGUR ACASA. Carte pentru parintii care pleaca la munca in strainatate"
Coordonare: Cezar Gavriliuc
Text: Daniela Platon
Editare: Aurelia & Igor Guzun
Design: Lica Sainciuc
Produs: CIDDC & Urma ta
Sustinere: "Salvati Copiii" (Radda Barnen - Suedia); OSCE - Misiunea in Moldova: OIM, din fondurile Ministerului de Externe al Italiei
COPILUL MEU E SINGUR ACASA - o carte eveniment
Marin Turea
Corespondent BBC la Chisinau
Atunci cand se vorbeste despre plecarea catatenilor moldoveni la munca peste hotare, se amintesc, de obicei, doar aspectele economice ale fenomenului.
Se vorbeste insa prea putin despre drama prin care trec copiii ai caror parinti sunt plecati.
O carte aparuta recent la Chisinau incearca sa fie un indrumar pentru familiile despartite de plecarea la munca in strainatate.
Cartea se numeste "Copilul meu este singur acasa" si este editata de Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului cu sprijinul unor organizatii internationale.
"Aceasta carte este construita impreuna cu colegii nostri pe experienta adevarata a unor oameni care au copiii lasati acasa," spune Igor Guzun, editorul cartii.
In Republica Moldova fenomenul plecarii la munca peste hotare a luat o amploare uriasa.
Cifra celor plecati variind, in dependenta de sursa, de la 300.000 la aproape un milion de cetateni.
Aceasta la o populatie de mai putin de patru milioane.
Despartiri dureroase
Efectele acestei situatii nu intarzie sa fie resimtite de catre copiii ramasi acasa.
Un recent studiu arata ca migratia parintilor, chiar si temporara poate echivala pentru copil cu pierderea acestora prin divort sau chiar deces.
Ce le sugereaza cartea parintilor care s-au decis totusi sa plece si sa-si lase copiii acasa.
"Sunt cateva repere sau sugestii pentru parinti in primul rand. Ei trebuie sa inteleaga ca la fel de importante precum cadourile, coletele sau banii pe care ii trimit acasa, pentru copii, sunt si cuvintele, comunicarea sau mesajele vorbite pe care le transmit ei acasa copiilor," spune Igor Guzun.
"O alta idee este ca atunci cand parintii iau decizia sa plece la munca, ar trebui sa implice in discutiile acestea la o etapa cat mai devreme si copiii. Ca sa nu se intample asta peste noapte sau cu minciuni. Si atunci, despartirea asta este si mai grea, iar perioada in care sunt despartiti, prea complicata."
Tanguire
Designul cartii a fost facut de Lica Sainciuc, probabil cel mai bun pictor al cartilor pentru copii din Republica Moldova.
De data aceasta, insa, nu Lica Sainciuc a facut desenele din carte.
Acestea apartin unor copii ai caror parinti sunt plecati. Lica Sainciuc explica ce impresie i-au creat desenele copiilor:
"O impresie destul de trista. Prin toate desenele acelea strabate un vis de a se reuni. E o tanguire in toate desenele acelea," explica Lica Sainciuc.
"Poate ca in unele desene exista o realitate pe care ei si-ar dori-o, dar nu o au la moment. Aceasta inseamna reintregirea familiei sau prezenta tuturor parintilor intr-un desen. Pe cand in viata nu se intampla asa," explica Igor Guzun.
Aproape fiecare cetatean din Republica Moldova are o ruda sau cel putin cateva cunostinte plecate peste hotare in cautarea unui loc de munca.
In acest context ar putea fi amintit cazul uneia dintre cele cinci victime ale exploziei unei case de la Soroca, probabil datorata unei scurgeri de gaz.
Este vorba despre o fetita de 11 ani, ai carei parinti erau plecati la munca peste hotare de mai bine de sase luni.
Acestia sau intors in Republica Moldova pentru a-si inmormanta copilul.
Distribuire gratuita
Cartea "Copilul meu este singur acasa" a fost scoasa intr-un tiraj de 15.000 de exemplare si va fi distribuita gratis.
Desi raportat la proportiile fenomenului este putin, cartea totusi reprezinta o incercare de a contribui la intelegerea si la usurarea soartei familiilor despartite.
"Prima idee care imi vine in minte este un film de un minut, creat de o adolescenta din Moldova. In care in prim-plan este un copil care primeste cadouri de la parintii lui din strainatate. Niste pantofi." spune Igor Guzun.
"Si pantofii acestia se dovedesc a fi prea mici pentru varsta ei pentru ca parintii ei au plecat de cativa ani, au in memorie statura si varsta copilului de atunci cand au plecat. Intre timp el a crescut, dar in imaginea lor el este la fel de mic."
SURSA
BBC Romanian