Poate un băiat fi feminist?
- Published in Ultimile știri 3
Feminismul este o mișcare ce susține egalitatea de gen, nu superioritatea unuia dintre ele. Feminismul cere:
- Drepturi egale în roluri de conducere, locuri de muncă și oportunități profesionale.
- Siguranțăpentru toată lumea, indiferent de gen.
- Reprezentare egală a femeilor și bărbaților în procesele decizionale.
- Demontarea stereotipurilor de gen care perpetuează inegalitățile.
Maxim, băiat de 16 ani din Moldova, apără drepturile omului și susține mișcarea feministă.
„Nu pot numi feminismul o luptă (chiar dacă mulți luptă pentru el). Pentru mine este o cerere din partea femeilor ca ele să fie înțelese, în siguranță și să se manifeste în mai multe domenii.” — menționează Maxim.
Totuși, pot băieții fi feminiști?
Da! Dacă înțelegem esența feminismului, putem înțelege ușor de ce fiecare persoană poate fi feminist sau feministă. Uite ce ne spune și DEX-ul:
FEMINIST, -Ă, - (Persoană) care susține drepturile femeii, care apără drepturile ei, care aderă la feminism .
Ce înseamnă asta? Ei bine... deși feminismul este despre drepturile femeilor, este o mișcare inițiată istoric de femei, categoric nu exclude bărbații din a fi adepți ai mișcării!
„Multe neînțelegeri și stereotipuri care vizează feminismul vin din partea băieților — din glume sau din simpla dezinformare. De aceea, băieții ar trebui să fie implicați în astfel de activități.” menționează Maxim.
Maxim la marșul feminist
Maxim este membru al Platformei Copiilor din grupul CADO prin storytelling. El a participat alături de 1000 de apărători și apărătoare ai/ale drepturilor omului la marșul feminist din 8 martie, 2025. Tema marșului de anul acesta a fost „Educația Sexuală este vitală, nu opțională!”. Marșul a subliniat necesitatea unui curriculum cuprinzător care să includă toate aspectele ce țin de educația sexuală: prevenirea abuzurilor, relații sănătoase, și identitate de gen, sănătate reproductivă și alte aspecte importante.
Maxim a mers din curiozitate și dorința de a învăța:
„La marș am mers din curiozitate, mai ales dacă este primul meu marș. Pot spune că voiam să aflu cum se petrec lucrurile în realitate, nu doar pe internet.”
În timpul marșului, participanții s-au oprit în fața instituțiilor-cheie pentru a cere prin manifest:
1. Educație sexuală comprehensivăîn școli.
2. Infrastructură sigură pentru femei.
3. Cadru legal corespunzătorcare să protejeze femeile din Moldova.
Implicarea lui Maxim a fost influențată de atelierele grupului CADO prin storytelling, unde discuțiile de la ateliere au evidențiat probleme sistematice:
„Datorită atelierelor CADO prin storytelling, am aflat despre acest marș. Discuțiile din atelier mi-au arătat importanța fiecărui pas și fiecărei acțiuni și cât de multe depind de noi în procesul de schimbare.”
Maxim este un exemplu clar că și băieții pot fi activiști pentru drepturile femeilor. Ceea ce trebuie să înțelegem din acțiunile lui este că feminismul, ca mod de gândire și activism, nu trebuie atribuit unui gen. Feminismul categoric nu este despre lupta dintre femei și bărbați, ci este o formă de rezistență împotriva tratamentului inegal a femeilor în societate.
Pe lângă Maxim, la marș au mai participat și alți membri din grupul CADO prin storytelling, susținuți de CIDDC. Înainte de eveniment, participanții și părinții acestora au fost informați despre ce este marșul feminist, mesajele pe care le susține acest eveniment, precum și care sunt potențialele riscuri asociate participării la marș.
Activitatea grupului CADO prin storytelling în cadrul proiectului „Răspuns de urgență pentru satisfacerea necesităților de bază ale refugiaților și comunităților gazdă afectate de criza din Ucraina în Moldova prin realizarea nevoilor de bază, educație, protecție și servicii MHPSS”, implementat de CIDDC cu suportul financiar oferit de World Vision și Aktion Deutschland Hilft (ADH).
În contextul tematicii abordate acest an la marșul feminist, amintim că Platforma Copiilor a realizat în 2021 cercetarea Educația sexuală – cum o face școala și ce poate fi diferit? iar în 2024 a finalizat raportul Intimitatea emoțională a copiilor, cum mediul școlar și familial contribuie la dezvoltarea ei?
Prin activitățile sale, Platforma Copiilor contribuie în mod esențial la înțelegerea și punerea în practică a drepturilor copilului în Republica Moldova, iar CIDDC îi acordă suportul necesar. CIDDC este o organizație nonguvernamentală, fondată în 1999. Inspirăm adulții să asculte vocea fiecărui copil și colaborăm cu copiii, familiile, autoritățile, serviciile publice și societatea civilă pentru a elabora și aplica soluții bazate pe drepturile copilului. Pentru mai multe informații, accesați www.drepturilecopilului.md
Republica Moldova a înregistrat progrese considerabile în promovarea egalității de gen în ultimii ani. În 2021, țara s-a clasat pe locul 28 din 156 în Indicele Global al Disparității de Gen -o creștere semnificativă față de 0,55 în 2006. Cu toate acestea, rata de participare a femeilor la forța de muncă (36,4%) rămâne sub cea a bărbaților (46,5%), iar femeile din grupuri vulnerabile (rome, femei cu dizabilități, femeile din sate) se confruntă cu discriminare multiplă. Violența bazată pe gen rămâne să fie o problemă - 40% dintre femeile din Moldova au suferit de violență fizică sau sexuală (OSCE, 2018)
GALERIE FOTO:
http://www.drepturilecopilului.md/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=168:admin&Itemid=871&lang=ru#sigProGalleria07b2dde7ec