Înscrierea la programul de formare privind guvernanța democratică a școlii este un proces transparent. 130 de profesioniste, profesioniști din învățământul general au aflat informații din prima sursă
- Written by Admin
130 de cadre didactice și de conducere din învățământul general au participat la sesiunea informativă despre programul de formare privind guvernanța democratică a școlii.
Sesiunea s-a desfășurat în format online pe 17 ianuarie curent și a fost realizată de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) , în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării, în cadrul proiectului Consiliului Europei „Educaţie pentru democraţie în Republica Moldova”.
În cadrul sesiunii informative, reprezentantele, reprezentanții instituțiilor de învățământ general au aflat ce este guvernanța democratică a școlii, în ce domenii poate fi aplicată guvernanța democratică, ce resurse pot fi consultate pentru înțelegerea guvernanței democratice a școlii, ce beneficii au școlile care aleg să participe în programul de formare privind guvernanța democratică a școlii, cum se vor desfășura activitățile, cum vor fi valorificate experiențele de participare în program ale fiecărei instituții.
Corina Lungu, consultantă principală la Direcția învățământ general din cadrul Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova , a mulțumit profesioniștilor și profesionistelor din educație pentru participare și a precizat că programul de formare privind guvernanța democratică a școlii se desfășoară în conformitate cu planul de acțiuni al MEC.
„Este îmbucurător când colegii și colegele din instituțiile educaționale manifestă deschidere și interes pentru a participa în diferite activități care au scopul să consolideze comunitatea școlară și procesul de participare a tuturor membrilor comunității în luarea deciziilor.
Programul de formare privind guvernanța democratică a școlii se încadrează în planul de acțiuni al Ministerului, ce reiese din programul de dezvoltare pentru democrație în Republica Moldova, desfășurat cu suportul Consiliului Europei.
Împreună cu dumneavoastră și datorită implicării dumneavoastră, putem face ca guvernanța democratică a școlii să funcționeze bine,” a declarat Corina Lungu.
Arina Zîcu, directoare executivă a CIDDC , a mulțumit participanților, participantelor pentru inițiativa de a contribui la un proces de înscriere transparent și informat la program.
„Guvernanța democratică a școlii este un concept relativ nou. Timp de un an și jumătate, am susținut 49 de școli să piloteze Ghidul metodologic privind guvernanța democratică a școlii în Republica Moldova .
Astfel, școlile cu care am cooperat și-au dezvoltat propriile instrumente și proceduri prin care și-au îmbunătățit guvernanța democratică a școlii și au deschis procesul de management al instituției către întreaga comunitate școlară: părinți, copii și parteneri ai școlii, care și ei au un rol important în dezvoltarea instituției.
Acum ne propunem să ne concentrăm pe asigurarea guvernanței democratice a școlii prin intermediul celor patru structuri decizionale din cadrul instituțiilor de învățământ: Consiliul de administrație, Consiliul profesoral, Consiliul elevilor, Consiliul reprezentativ al părinților, și să le abordăm în profunzime. Totodată, să explorăm corelarea acestor activități cu procesul didactic la disciplina Educație pentru societate.
Intenția noastră este să susținem școlile să-și ajusteze practicile în cele patru consilii, astfel încât aceste practici să se armonize cu valorile democratice.
Împreună vom învăța să creăm spații sigure în care fiecare membru, membră din comunitatea școlară să-și poată face vocea auzită și să participe la procesele de luare a deciziilor. Vă încurajăm să participați în acest program. Vă asigurăm de toată deschiderea și suportul din partea noastră în acest proces”, a declarat Arina Zîcu.
Etapa de informare a fost urmată de o sesiune cu întrebări și răspunsuri, iar personalul din educație s-a arătat inspirat să transmită în comunitatea sa detaliile pe care le-a aflat în cadrul sesiunii informative.
„Vă mulțumesc pentru chemarea la responsabilitate și curaj. Sunt curioasă să particip în acest program”, a menționat o directoare adjunctă.
Aproape 70 de instituții de învățământ general deja s-au înscris la program
Reamintim că înscrierea la program este în plină desfășurare și durează până pe 31 ianuarie inclusiv. Se poate înscrie orice instituție de învățământ general, indiferent de numărul copiilor înmatriculați, experiența de participare în proiecte, limba de predare, așezarea geografică sau orice alt criteriu.
Școlile interesate de program se pot înscrie completând acest formular , în care vor anexa o scrisoare de angajament privind informarea comunității școlare despre program, delegarea a cel puțin cinci reprezentanți, reprezentante ai, ale structurilor consultative și decizionale la toate activitățile planificate și oferirea suportului în aplicarea ghidului. Formularul poate fi completat de către administrația școlii (director, directoare sau director, directoare adjunct/ă).
Toate informațiile despre procesul de înscriere pot fi găsite în anunțul în limba română și în limba rusă . Până în prezent, aproape 70 de instituții de învățământ general s-au înscris.
Guvernanța democratică a școlii reprezintă guvernanța bazată pe valorile drepturilor omului. Ea înseamnă deschiderea procesului decizional pentru toate părțile interesate din instituție: cadre didactice și de conducere, părinți, elevi și parteneri.
Programul de formare în vederea aplicării Ghidului metodologic privind guvernanța democratică a școlii în Republica Moldova, aprobat de către MEC (ordinul 1643/2023), reprezintă etapa a doua proiectului Consiliului Europei „Educaţie pentru democraţie în Republica Moldova”, implementat de CIDDC în parteneriat cu MEC.
La etapa inițială a acestui proiect, CIDDC, în parteneriat cu MEC, a susținut 49 de școli să piloteze Ghidul metodologic privind guvernanța democratică a școlii. În cadrul acestei inițiative, 20 de instituții de învățământ au reușit să dezvolte și să pună în practică proceduri interne și instrumente prin care oferă spațiu membrilor comunității educaționale să-și exprime opinia despre aspectele care fac mediul și procesul educațional sigur, prietenos, și respectuos. Experiențele de pilotare a ghidului sunt compilate în Culegerea de bune practici privind Guvernanța democratică a școlii.
Admin
Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.Latest from Admin
- Termeni de Referință. Concurs de selectare a unui/-ei specialist/-e în domeniul protecției și salvgardării copilului
- Termeni de Referință. Concurs de selectare a experților/-lor în domeniul drepturilor copilului
- Platforma Copiilor are un nou grup de tineri - CADO pentru drepturile copilului
- Dana Lichii, psihologă: „Comunitățile și clasele în care sunt incluși copiii refugiați ucraineni au nevoie de suport și dezvoltare pentru a sprijini integrarea acestora”
- Concurs de selectare a formatorilor/ formatoarelor pentru dezvoltarea capacităților profesorilor de Educație pentru societate de a sprijini copiii apărători ai drepturilor omului, inclusiv pe cei refugiați, de a-și monitoriza drepturile