CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

Pentru prima dată, Mary Lawlor, Raportoare Specială a Organizației Națiunilor Unite (ONU) pe situația apărătorilor drepturilor omului, include pe agendă copiii apărători ai drepturilor omului

Chișinău, 14 aprilie 2022 – zi istorică pentru apărătorii drepturilor omului. Pentru prima dată, Mary Lawlor, Raportoare Specială a Organizației Națiunilor Unite (ONU) pe situația apărătorilor drepturilor omului, s-a întâlnit cu un grup de copii și tineri apărători ai drepturilor omului (CADO) din Republica Moldova, format de Platforma Copiilor, și a aflat despre dificultățile și riscurile pe care le întâmpină copiii și tinerii când acționează în baza drepturilor.

Întâlnirea a avut loc online și a fost ghidată de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) cu suportul rețelei globale Child Rights Connect.

 

Mary Lawlor a invitat Platforma Copiilor să împărtășească experiențele CADO după ce a citit Raportul privind Copiii și Tinerii Apărători ai Drepturilor Omului din Republica Moldova, prezentat în cadrul Evaluării Periodice Universale – un mecanism creat de ONU pentru a evalua situația drepturilor omului în cele 193 de state membre, inclusiv Republica Moldova.

Astfel, Raportoarea a aflat că în țara noastră tot mai mulți copii (și alte grupuri) apără drepturile omului și au nevoie de recunoaștere, vizibilitate, protecție și împuternicire și, deci, se dorește elaborarea unei legi comprehensive și incluzive cu privire la Apărătorii Drepturilor Omului.

„Atât timp cât copii și tineri ca voi vor continua să acționeze în calitate de apărători ai drepturilor omului, eu sunt deschisă să ofer suport societății civile în împuternicirea CADO. [...] Sunt cu adevărat impresionată de calitatea detaliilor pe care le-ați prezentat și de eforturile pe care le depuneți în calitate de apărători ai drepturilor omului. Ați reușit să aduceți acest concept în Moldova. Eu vă îndemn să continuați să creșteți gradul de sensibilizare prin intermediul campaniilor de informare pe care le desfășurați în Moldova. Astfel, profesorii, funcționarii publici vor învăța/afla despre acest concept de la voi”, a declarat Mary Lawlor.

De asemenea, raportoarea a îndemnat CADO și tinerii ADO să raporteze anonim direct ei sau echipei sale (fără a indica nume sau instituții) despre dificultățile sau situațiile de abuz la care sunt supuși copiii în calitate de apărători ai drepturilor omului și le-a comunicat că este deschisă să-i susțină în continuare.

„Noi putem să asigurăm comunicarea cu ambasadorii moldoveni în Geneva și să analizăm dificultățile care creează mai multe probleme în calitate de CADO. Sunt deschisă să vă ajut în legătură cu introducerea conceptului CADO în proiectul de lege cu privire la apărătorii drepturilor omului în Republica Moldova”, a completat experta ONU.

Rodica Caimac, coordonatoare de proiect în cadrul CIDDC, a vorbit despre conceptul de lege privind apărătorii drepturilor omului și despre contribuția societății civile la introducerea conceptului CADO în proiectul inițiativei legislative:

„CADO este un concept total nou pentru Republica Moldova. CIDDC, în colaborare cu alte organizații, contribuie la promovarea acestuia la nivel național. În acest sens, am susținut inițiativa Avocatei Poporului privind drepturile copilului de a include în conceptul de lege cu privire la apărătorii drepturilor omului un capitol referitor la conceptul CADO.

În general, în Moldova avem nevoie de susținere în prevenirea riscurilor și împuternicirea copiilor care acționează în calitate de apărători ai drepturilor omului. Este foarte important să susținem CADO atât noi, ca societate civilă, Ombudsmanul în calitate de autoritate publică, cât și să primim suportul organizațiilor internaționale.”

„Republica Moldova încă nu este suficient de pregătită pentru ca să implice copiii în activități sociale în țară. Odată ce copiii și tinerii sunt viitorul acestei țări și avem acces liber la informație, am putea schimba foarte multe în țară, dacă ni s-ar permite să ne implicăm mai mult și să acționăm. Din păcate, acest orizont de idei este nou pentru o parte din populație, care încă trăiește cu ideile învechite. Aceste idei împiedică procesul de dezvoltare și acceptare a noilor concepte, precum este și conceptul CADO. Respectiv, asta creează dificultăți și copiilor, fiindcă adulții nu îi susțin ca să meargă înainte”, a concluzionat Natalia Pîrciu, membră a grupului CADO din cadrul Platformei Copiilor.

Includerea drepturilor CADO pe agendă de către Raportorul special pentru ADO va crește gradul de siguranță că Declarația cu privire la ADO este cunoscută și pusă în practică pentru toți apărătorii, inclusiv copiii și va contribui la crearea unei platforme incluzive pentru ADO pentru a-și putea împărtăși experiențele la nivelul ONU (un spațiu care, de obicei, este rezervat adulților) și pentru a căuta asistență/suport.

Mary Lawlor este o expertă independentă, selectată de ONU pentru a cerceta și a recomanda soluții pentru probleme specifice ale apărătorilor drepturilor omului. În special, ea este interesată de situația apărătorilor drepturilor comunității LGBTIQ, a persoanelor cu dizabilități sau a copiilor apărători ai drepturilor omului.

Pentru prima dată în acest mandat, Mary Lawlor consultă un grup de copii/tineri apărători ai drepturilor omului.

Amintim că până la acest eveniment, ultima vizită a Raportorului Special al ONU în Republica Moldova a avut loc în 2018.

Contacte

Adresa: Strada Eugen Coca nr. 15, Chișinău,
Republica Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Ambasadorul 2%

Sustin 2%! Sustin 2%! 

Partener media:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page