16 fete și băieți din 9 regiuni ale țării ajută Guvernul să dezvolte un document important de protecție a tuturor drepturilor copilului

Șaisprezece fete și băieți cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani participă la dezvoltarea Programului Național privind Protecția Copilului, un document de care Guvernul Republicii Moldova se va ghida în următorii ani pentru a proteja fiecare copil, indiferent de etnie, vârstă, limbă vorbită, capacități sau alte criterii.

Adolescenții, adolescentele au creat un grup de lucru pentru a consulta opinia semenilor despre cum li se respectă drepturile și care sunt recomandările lor. Activitatea grupului se desfășoară online, în perioada octombrie 2020 – februarie 2021, este facilitată de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) în parteneriat cu Alianța ONG-urilor active pentru Protecția Socială a Copilului și Familiei (APSCF), la invitația UNICEF Moldova.

Până în prezent, membrii, membrele grupului de lucru s-au întrunit în cinci ateliere online. Într-un cadru deschis și prietenos, s-au familiarizat cu scopul, sarcinile grupului și etapele procesului de lucru; au definit drepturile copilului; au discutat despre cum se respectă drepturile copilului și cum diverși actori din școală, comunitate, țară se implică pentru a asigura aceste drepturi; au analizat factorii ce facilitează și împiedică asigurarea drepturilor; au exersat formulări de întrebări pentru a elabora un instrument de cercetare.

„Aceste ateliere mă ajută să înțeleg mai bine care sunt drepturile mele și cine trebuie să le asigure”, a menționat o participantă.

„Acum deosebesc mai ușor întrebările deschise de cele închise și asta mă va ajuta pe mine și pe colegii mei din grup să facem un chestionar, prin care vom afla de la semenii noștri cum se respectă drepturile copilului în comunitatea lor”, a adăugat o altă participantă.

„La aceste ateliere mă simt liber și pot să discut despre orice problemă”, a spus un participant.

„Concluzia participanților, participantelor la acest grup de lucru este că drepturile adevărate se bazează pe nevoile copiilor, nevoi care, dacă nu ar fi respectate, ar avea un impact negativ asupra sănătății fizice, emoționale a copiilor, inclusiv asupra vieții lor.

Participând la aceste consultări, fetele și băieții înțeleg mai bine conceptul de drepturi ale copilului și, astfel, inițiază discuții critice despre cine este responsabil să le asigure drepturile”, a menționat Irina Gușan, coordonatoare de program Participarea copilului în cadrul CIDDC.

Grupul de lucru s-a format în urma unui apel lansat public în data de 15 septembrie 2020 și promovat inclusiv printre beneficiarii organizațiilor membre ale APSCF.

Amintim că Guvernul Republicii Moldova urmează să aprobe un document de care se va conduce în următorii ani pentru a proteja drepturile tuturor copiilor – Programul Național privind Protecția Copilului.

APSCF și CIDDC, membru al alianței, susțin Guvernul să dezvolte acest document în baza opiniei copilului și, totodată, susțin fiecare copil să-și facă vocea auzită cu privire la orice aspect prezintă interes pentru el, astfel încât să influențeze deciziile autorităților.

Last modified onWednesday, 18 November 2020 11:17
Admin

Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
back to top

Contacts

Adresa: Eugen Coca Street no. 15, Chisinau,
Republic of Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ambasador 2%

Sustin 2%! Support 2%! 

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page