CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

Discriminarea în școli, discutată de către elevi și reprezentanții MECC

Fenomenul discriminării în instituțiile de învățământ poate fi prevenit dacă toți adulții, în special profesorii, ar avea abilitățile necesare pentru a-l discuta cu elevii și maturii într-o manieră respectuoasă și într-un mediu sigur. Aceasta este concluzia celui de-al doilea atelier al Consiliului Național al Elevilor din învățământul profesional tehnic, organizat de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC) în colaborare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC), Asociația Obștească Educație pentru Dezvoltare (AED), Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și cu suportul Fundației Liechtenstein Development Service (LED Moldova), în perioada 6-8 noiembrie 2019.

Cei 36 de elevi participanți la atelier s-au întrunit într-o ședință de lucru cu reprezentanți ai autorităților, de la care au aflat cum funcționează sistemul, cine sunt titularii de obligații și prin ce mecanisme pot să raporteze cazurile de încălcare a drepturilor omului în instituțiile lor, printre care și discriminarea.

Yan Feldman, președintele Consiliului pentru Egalitate, a menționat că rolul Cosiliului este de a preveni discriminarea, de a proteja pe fiecare cetățean de acest fenomen, de a sigura egalitatea și de a promova diversitatea în societate. În același context, el a adăugat că „administrațiile școlare trebuie să procedeze astfel încât segregarea (în funcție de rasă, etnie, convingeri religioase, dizabilitate etc.) să nu existe în instituțiile de învățământ și, în consecință, copiii să știe că e firesc să interacționeze cu diferiți oameni, cu diferite abordări”.

Totodată, el a menționat că fiecare tânăr are drepturile la manifestarea propriei identități, fără nicio discriminare, iar personalul instituției are obligația de a le proteja.

Și Silviu Gîncu, șeful Direcției învățământ profesional tehnic a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, i-a încurajat pe participanți să nu tolereze cazuri de discriminare în instituțiile de învățământ și să vorbească despre ele. ,,Nu tolerați discriminarea! Împreună cu voi trebuie să combatem acest fenomen în școli și să ne asigurăm că profesorii au o atitudine cât mai adecvată față de voi”, a menționat el.

Astfel, Silviu Gîncu a propus adolescenților împreună să monitorizeze calitatea procesului de învățare acolo unde își fac studiile și, ulterior, să comunice MECC rezultatele.

Potrivit lui Iosif Moldovanu, facilitator în cadrul CIDDC, subiectul discriminării este strâns legat de calitatea educației.

„Foarte mulți adolescenți nu se simt în siguranță emoțională și fizică în instituțiile școlare și mulți dintre ei abandonează studiile sub diferite pretexte, dar adevărata cauză este că nu se simt acceptați și respectați pentru ceea ce sunt ei.

Scopul nostru comun este ca și prin intermediul CNE ÎPT să contribuim la formarea competențelor pentru cultură democratică. Esențial este că tinerii au menționat că mediul prietenos este fundamentul pentru a construi relațiile bazate pe respect în școală, unde fiecare să se simtă valorizat și acceptat, iar aceasta îi poate ajuta să aibă succes în plan personal și profesional. Este foarte important ca și angajații școlii să conștientizeze faptul că crearea unui mediu este esențial pentru dezvoltarea competențelor personale, sociale, civice și profesionale”, a menționat el.

Demnitatea umană, diversitatea culturală, democrația, dreptatea socială, echitatea, egalitatea și statul de drept sunt valorile în baza cărora trebuie proiectat, realizat și evaluat demersul educațional axat pe dezvoltarea holistică a adolescenților și implicarea activă și responsabilă a acestora în viața școlii. Acesta este idealul educațional consfințit în Codul educației.

Galerie foto:

Admin

Email Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
back to top

Contacte

Adresa: Strada Eugen Coca nr. 15, Chișinău,
Republica Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Ambasadorul 2%

Sustin 2%! Sustin 2%! 

Partener media:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page