COPIII SI ADOLESCENTII DIN MERENI, ANENII NOI, AU FOST AJUTATI IN TIMPUL UNOR SPECTACOLE SA RASPUNDA LA RISCURILE REALE ALE MIGRATIEI, EXPLOATARII SI TRAFICULUI
Mereni, Anenii-Noi, 20 Octombrie 2009 — Copii si tineri pe scena, rostind replici care nu sunt in nici un scenariu scris; Ziua Europeana Anti-Trafic; actori care sunt viitori jurnalisti, asistenti sociali sau juristi; Misiunea OSCE in Moldova; Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului; pericolele migratiei, exploatarii si traficului de fiinte umane si solutiile potrivite; situatii dramatice din viata cotidiana a cetatenilor din Moldova – toate aceste fragmente de realitate au fost adunate intr-un spectacol de Forum Teatral, prezentat, la 19 octombrie 2009, la Liceul Teoretic din satul Mereni, raionul Anenii-Noi.
Spectacolul de la Mereni, sustinut cu ocazia Zilei Europene Anti-trafic, de la 18 octombrie, este a 19-a dintre cele 30 de reprezentatii ale unui turneu de Forum Teatral, realizat de Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), cu sprijinul Misiunii Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) in Moldova.
Citește mai departe...
12 OCTOMBRIE 2009
DOI COPII AU TRANSMIS PERSONAL MINISTRULUI EDUCATIEI DIN MOLDOVA CONSTATARILE COPIILOR DESPRE RESPECTAREA SI INCALCAREA DREPTULUI LA EDUCATIE
Victoria Lungu si Jana Kiseeva – doi copii din Grupul pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului – i-au transmis Ministrului Educatiei, Leonid Bujor, constatarile copiilor din Moldova despre situatia Dreptului la Educatie si Primul Raport al Copiilor despre Respectarea Conventiei privind Drepturile Copilului in Moldova. Aceste documente i-au fost inmanate Ministrului Educatiei in timpul sedintei Clubului Jurnalistilor de Investigatie, cu tema: "Dreptul copilului la educatie. Politicile statului in domeniul educatiei", organizata la 9 octombrie 2009.
Constatarile despre respectarea si incalcarile Dreptului la Educatie, formulate de Grupul de Lucru al Copiilor pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului din Moldova si transmise Ministrului Educatiei, Leonid Bujor, au fost insotite si de o scrisoare de pledoarie. In acest mesaj, cei 25 de copii-membri ai Grupului, au afirmat ca vor sa devina "un grup consultativ al Ministerului Educatiei", pentru ca opiniile, informatiile si ideile pe care le au sa ajute persoanele oficiale sa ia "decizii in favoarea fiecarui copil din Moldova".
Citește mai departe...
03 OCTOMBRIE 2009
Vocea copiilor din Moldova, exprimata la Geneva: MONITORUL OFICIAL al Drepturilor Copilului in Moldova, Nr. 9 (13) / septembrie 2009
Vocea copiilor din Republica Moldova a fost exprimata, la Geneva, la sediul Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului, anunta, in subiectul sau central, MONITORUL OFICIAL al Drepturilor Copilului in Moldova, Nr. 9 (13), din septembrie 2009.
Vocea copiilor din Moldova despre propria implicare in monitorizarea Conventiei privind Drepturile Copilului a fost exprimata, in aceste zile, la Geneva, la un atelier de lucru, de catre unul dintre copiii care au participat la elaborarea Primului Raport al Copiilor din Moldova privind Drepturile Copilului.
Citește mai departe...
2 SEPTEMBRIE 2009
O RESURSA DE COMUNICARE INTRE COPIII SI PARINTII AFECTATI DE MIGRATIE, ELABORATA IN MOLDOVA, VA FI TRADUSA SI UTILIZATA IN FRANTA
Chisinau, 2 septembrie 2009 – O carte, elaborata in Moldova, pentru parintii care pleaca la munca peste hotare, va fi tradusa si adaptata in limba franceza pentru a fi folosita ca resursa de comunicare intre parintii emigranti din Franta si copiii care au ramas acasa in tarile lor de origine (de nationalitate bulgara, nigeriana, marocana etc.).
Anuntul a fost facut, la Chisinau, la 30 august 2009, cu ocazia primei reuniuni a echipelor din Republica Moldova si Franta, care au lansat proiectul "Sprijin pentru copiii si parintii afectati de migratie", realizat de Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului (www.childrights.md) si Asociatia franceza ALC (www.association-alc.org).
Citește mai departe...