30 Noiembrie 2008
MONITORUL OFICIAL AL DREPTURILOR COPILULUI IN MOLDOVA, NR. 3 (NOIEMBRIE) 2008
Grupul de Lucru al Copiilor pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului in Moldova lanseaza editia a 3-a a buletinului sau informativ, intitulat Monitorul Oficial al Drepturilor Copilului.
Aceasta editie este difuzata cu ocazia celei de-a 19-a aniversari de la adoptarea Conventiei privind Drepturile Copilului.
O intreaga generatie de copii a crescut de la adoptarea acestei Conventii care urma sa faca din lumea de dupa anul 1989 o lume mai demna si mai sigura pentru toti copiii.
Buletinul informativ prezinta acum contributiile copiilor din Grupul de Lucru la monitorizarea dreptului la educatie.
Citește mai departe...
7 Noiembrie 2008
DREPTUL LA EDUCATIE ESTE CEL MAI IUBIT SI CEL MAI INCALCAT DREPT AL NOSTRU”, AFIRMA COPIII DIN GRUPUL DE LUCRU PENTRU MONITORIZAREA DREPTURILOR COPILULUI IN REPUBLICA MOLDOVA
Sincer. Cu cuvinte proprii. Exact. "Dreptul la educatie este cel mai iubit si cel mai incalcat drept al nostru". Este una dintre afirmatiile care a exprimat vocea comuna a celor 25 de copii din Grupul de Lucru pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului, reuniti in cadrul atelierului organizat, la Chisinau, incepand cu 5 noiembrie 2008, de catre de Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC).
"Inainte eram indiferenta ce se intampla la scoala cu mine si cu unii colegi de-ai mei. De cand fac parte din grup, sunt pentru dreptate", a povestit Valeria lucrul cel mai important care i s-a intamplat de cand a participat, in iulie, la prima intalnire a Grupului de Copii pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului in Moldova. Iar Eugen continua: "Dupa ce am organizat cateva seminare despre drepturi in scoala, primarul din sat m-a intrebat cand sunt gata sa fac unul si la caminul cultural pentru mai multa lume". Alina are si ea ceva de povestit: "Acasa, cand ne saturam de lucru, fratii mei imi zic: Alina, ia spune ce drept ni s-a incalcat, sa mergem sa ne odihnim sau sa ne jucam putin. Parintii zambesc si ne zic sa ne odihnim o ora".
Citește mai departe...
28 octombrie 2008
MONITORUL OFICIAL AL DREPTURILOR COPILULUI IN MOLDOVA, Nr. 2/OCTOMBRIE, 2008
Este buletinul electronic al Grupului de Lucru al Copiilor pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului in Moldova.
Editia din octombrie contine articole ale copiilor despre modul in care se respecta sau se incalca drepturile copilului in comunitatile din Republica Moldova.
Titluri ale editiei:
- COPIII INCEP CU DREPTUL. Mihaela si Alina, impreuna cu colegii lor din 12 regiuni ale tarii, fac pledoarie in favoarea lui Ion si a altor copii exclusi.
- LA CHISCARENI, SANGEREI, exista situatii de incalcare a drepturilor copilului. Aici insa primarul intervine si le solutioneaza cu ajutorul asistentului social din sat sau al autoritatilor din raion.
- IN DREPTUL FAMILIEI SCRIEM ABSENTA PENTRU PARINTI. Daca familia ar fi unita, si viata copiilor ar fi mai prospera.
- "SA CONSTRUIM O EUROPA CU SI PENTRU COPII". Initiativa "Tinerii in Actiune!" din Republica Moldova a fost prezentata in Suedia tarilor-membre ale Consiliului Europei.
- DREPTUL COPILULUI LA EDUCATIE si participare la viata culturala in Biesti, Orhei.
- COPIII SINGURI ACASA: Solutii locale la probleme transfrontaliere.
Citește mai departe...
28 august 2008
O INVITATIE LA INTRUNIREA GRUPULUI "COPII MONITORIZEAZA DREPTURILE COPILULUI"
Grupul de Lucru al Copiilor pentru monitorizarea Conventiei privind Drepturile Copilului in Moldova, creat de Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC),se reuneste intr-un Atelier de Lucru
UNDE: Institutul Muncii, str. Zimbrului 10, Chisinau (deplasare cu microb. 175, din fata Sun City).
CAND: Vineri, 29 august 2008, intre 9.00 si 18.00
IMPORTANT: In sesiunea de vineri cei 26 de copii prezinta istoriile despre respectarea sau incalcarea drepturilor copilului in comunitatile lor.
De asemenea, vor discuta despre actiunile de pledoarie pentru promovarea drepturilor copilului si vor face planurile lor de activitate pina la urmatoarea lor reuniune din noiembrie.
Citește mai departe...