CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

35 de fete și băieți din diferite regiuni ale țării, inclusiv copii refugiați din Ucraina, au creat Consiliul Consultativ al Copiilor pe lângă Avocatul Poporului pentru drepturile copilului

Treizeci și cinci de fete și băieți cu vârste cuprinse între 10 și 17 ani, din diferite regiuni ale țării, inclusiv copii refugiați din Ucraina, au creat Consiliul Consultativ al Copiilor pe lângă Avocatul Poporului pentru drepturile copilului.

Crearea acestei structuri consultative este fără precedent în Republica Moldova și activitatea ei este facilitată, în limbile română și rusă, de Oficiul Avocatului Poporului (OAP) în colaborare cu Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC), cu suportul financiar al organizației Salvați Copiii România.

Primul atelier al Consiliului Consultativ s-a desfășurat în perioada 16-18 septembrie 2022, în format offline.

 Consiliul a fost creat în baza Regulamentului Consiliului Consultativ al Copiilor pe lângă Avocatul Poporului pentru drepturile copilului. A fost organizată o sesiune de informare (la care au participat aproape o sută de copii din diverse regiuni ale țării) despre cum va funcționa Consiliul Copilului, apoi Comisia de selecție, formată din cinci persoane (o persoană din partea CIDDC, două persoane din partea OAP, o persoană de la Platforma Copiilor și o persoană de la Centrul de Tineret din sectorul Râșcani a municipiului Chișinău), a evaluat formularele de intenție ale candidaților și candidatelor.

Din componența Consiliului Copiilor fac parte 27 de copii (14 fete și 13 băieți) din Republica Moldova și 8 copii (7 fete și un băiat) refugiați din Ucraina. Deci, participă în total 35 de copii, selectați din 166 de copii care și-au depus formularele de intenție de a deveni membru/ă.

Consiliul Copiilor reprezintă vocea tuturor copiilor cu privire la respectarea, protecția și asigurarea drepturilor copilului în Republica Moldova și are un mandat de doi ani, desfășurat în perioada anilor de studii 2022-2023/2023-2024.

La primul atelier al Consiliului, membrii și membrele s-au cunoscut reciproc, s-au conectat cu popriile nevoi și cu ceilalți participanți prin prisma drepturilor și au reflectat despre drepturile cele mai des încălcate ale copiilor.

Maia Bănărescu, Ombudsmanul copilului, a venit cu un mesaj de salut și i-a încurajat pe copii: „În primul rând, aduc mulțumiri tuturor copiilor care au participat la concursul de selectare a membrilor Consiliului Consultativ și felicit copiii care au devenit membri ai Consiliului. Sunt convinsă că împreună vom face vocea copiilor mai bine auzită de către titularii de obligații, iar interesul superior al copilului va fi în mod real aplicat, nu o bifare în politicile și acțiunile acestora, iar politicile elaborate vor avea o abordare bazată pe necesitățile copiilor. Succese nouă, tuturor, și vă încurajez să fiți activi și curajoși!

Este pentru prima oară în istoria activității Avocatului Poporului pentru drepturile copilului când se creează un consiliu ce încurajează opinia și participarea copilului. Este o oportunitate și pentru Ombudsman de a cunoaște permanent opinia copiilor privind respectarea drepturilor copilului și implicarea copiilor în soluționarea chestiunilor care-i privesc. Este o posibilitate de a cunoaște opinia copiilor asupra activității Avocatului Poporului pentru drepturile copilului și de a consulta copiii atunci când stabilim prioritățile în activitatea acestuia.

De asemenea, exprim mulțumiri CIDDC și APSCF și organizației Salvați Copiii România pentru această muncă colosală și colaborare frumoasă și continuă.”

Vasile Coroi, director executiv la CIDDC, a subliniat importanța acestui mecanism de consultare a opiniilor copiilor:

„Crearea acestui Consiliu este rezultatul unui proces îndelungat, la care CIDDC este parte din 2020, când Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF), în parteneriat cu Avocatul Poporului pentru drepturile copilului/OAP și CIDDC, a lansat Programul de formare „Participarea copilului în procesul decizional în organizație”.

În cadrul acestui program, un grup de reprezentanți și reprezentante din organizații membre ale APSCF și OAP, a elaborat proiectul Regulamentului Consiliului Consultativ al Copiilor pe lângă Avocatul Poporului. Acest document a fost consultat cu peste 50 de copii din diferite regiuni ale țării, pe parcursul a trei sesiuni, desfășurate în noiembrie 2021.

Salutăm instituirea de către Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a acestui mecanism de consultare a opiniilor copiilor și sperăm cât mai multe instituții și organizații să-i urmeze exemplul și să implementeze procese de participare etică și adevărată a copiilor.”

Amintim că CIDDC este o organizație neguvernamentală fondată în 1999 care, prin activitățile și programele sale, împuternicește copiii în procese de luare a deciziilor și încurajează adulții, dezvoltând-le capacitățile să înțeleagă nevoile copilului, să ia în considerare opinia copilului și să ia decizii în interesul lui superior.

GALERIA FOTO: Mai multe imagini pot fi accesate pe pagina noastră de Facebook

 

Contacte

Adresa: Strada E. Coca nr. 15, Chișinău, Republica Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email  Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Partener media:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Ambasadorul 2%

Sustin 2%!

Top of Page