CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

Opiniile a circa 8400 de copii din Republica Moldova influențează deciziile Guvernului

https://drepturilecopilului.md/media/k2/items/cache/7ab716354432ee12f19b58c60471093b_XL.jpgOpiniile a circa 8400 de copii din Republica Moldova, respondenți la un chestionar online, sunt prezentate într-un raport privind modul în care sunt respectate drepturile copilului în câteva domenii-cheie și anume: cunoașterea și înțelegerea drepturilor copilului, actorii care asigură realizarea drepturilor copilului, igiena și sanitația în școlile din Republica Moldova, opinia copilului, accesul la educație a copiilor, non-discriminarea, bunăstarea emoțională a copiilor, protecția copiilor față de abuz.

„Prioritățile copiilor privind Programul Național de Protecție a Copiilor 2022-2026” este un raport elaborat de către 16 fete și băieți din 9 regiuni ale țării, pe care Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) și Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF) i-au susținut cu suportul financiar al UNICEF Moldova.

Documentul este consultat cu diverși profesioniști din domeniu în colaborare cu copiii și urmează a fi integrat de Guvern într-un document final de care se va conduce în următorii patru ani pentru a proteja drepturile tuturor copiilor din țară: Programul Național privind Protecția Copilului 2022-2026.

Conform datelor-cheie ale raportului:

- În Republica Moldova, 86,4% dintre copii cred că copiii au dreptul să ceară respectarea drepturilor lor atunci când le sunt încălcate. 1 din 10 copii nu știe ce să răspundă sau consideră că ei nu pot cere realizarea drepturilor lor. Cei mai mulți dintre copiii care sunt de această părere au vârsta mai mică de 12 ani și copiii care au o dizabilitate.

- 33.7% dintre copii consideră că părinții sunt actorii principali responsabili să asigure respectarea drepturilor copilului, circa 23.9% dintre copii au notat că profesorii au această responsabilitate, 16.2% au ales guvernul, 8% consideră că este primarul.

- Circa o treime dintre copii au spus că asistentul social/primarul niciodată nu i-au ajutat pe ei sau pe colegii lor când au avut nevoie, alți 30.2 % nu au apelat după ajutor către autoritățile publice locale și nici nu cunosc alți copii care au făcut-o. 17% dintre copii afirmă că au primit ajutor sau știu copii ce au fost ajutați cu o frecvență de cel puțin o dată pe săptămână, de câteva ori pe an (12%) sau, cum afirmă 10,3% dintre copii – de câteva ori pe lună.

- Doar 40% dintre copii afirmă că toaleta școlii este permanent curată, 36% spunând că aceasta se întâmplă rar sau niciodată. Dorind să folosească toaleta, doar 32% spun că au permanent la dispoziție hârtie igienică. Aproape același număr de copii – 30% nu găsesc niciodată hârtie igienică în toaleta școlii. Altfel spus, fiecare al 4-lea copil nu are niciodată sau are doar uneori acces la cabină de toaletă cu pereți și cu ușă care poate fi încuiată.

- 29% dintre copii afirmă că profesorii iau în calcul opinia lor despre metodele de predare doar uneori, iar 18% spun că niciodată nu o fac, numărul celor de această părere fiind mai mare în rândul copiilor ce locuiesc în zonă urbană. În același timp, 10% nu au știut ce să răspundă la această întrebare.

- Puțin peste jumătate dintre copii (55%) obișnuiesc să absenteze de la ore, unul dintre cele mai frecvente motive fiind responsabilitatea de a îngriji de frații/surorile mai mici (14%). Alți copii spun că li se întâmplă să nu meargă la școală pentru că au de îndeplinit munci acasă (11%), lucrează pentru bani (4%), sau din cauză că se plictisesc la ore (9%), în mod special copiii din zona centru și mediul urban.

- În ce privește bunăstarea emoțională, 53% dintre copii spun că se bucură de relații prietenoase în școală sau în comunitate de cel puțin o dată pe săptămână. Alte 28% au astfel de experiențe mai rar - o dată pe lună sau o dată pe an, în timp ce alte 7% dintre copii niciodată nu au parte de relații prietenoase la școală/în comunitate. În plus, aproape 13% nu au dorit sau nu știu ce să răspundă la această întrebare.

- Abuzul emoțional din partea adulților este raportat mai des de către copii. 38% dintre respondenți cunosc sau trăiesc astfel de situații de la câteva ori pe an, până la cel puțin una pe săptămână. 48% dintre copii declară că adulții nu strigă/numesc cu vorbe urâte/nu amenință copiii, iar 14,5% au spus că nu știu sau au ales să nu răspundă.

Opiniile au fost colectate prin intermediul unui chestionar online, elaborat de către 16 fete și băieți, cu vârsta între 12 și 15 ani, din 9 regiuni ale țării. Ei au creat, la finele anului 2020, un grup de lucru pentru a consulta opinia semenilor despre cum li se respectă drepturile și care sunt recomandările lor.

Într-un cadru deschis și prietenos, online, adolescenții, s-au familiarizat cu scopul, sarcinile grupului și etapele procesului de lucru; au definit drepturile copilului; au discutat despre cum se respectă drepturile copilului și cum diverși actori din școală, comunitate, țară se implică pentru a asigura aceste drepturi; au analizat factorii ce facilitează și împiedică asigurarea drepturilor; au exersat formulări de întrebări pentru a elabora un instrument de cercetare.

În cadrul ședințelor organizate, tinerii au elaborat un chestionar, care mai apoi a fost completat de 8392 de copii, de 7-18 ani, din toate regiunile țării. Chestionarul a fost anonim, posibil de completat în română sau rusă și realizat cu ajutorul instrumentului Google Forms. De asemenea, s-a ținut cont de faptul că nu toți copiii au acces la internet. Cu sprijinul profesioniștilor din școli/biblioteci, a fost încurajată completarea chestionarului și de către copiii și adolescenții care au acces limitat sau deloc la internet.

După ce a realizat raportul, grupul de lucru s-a întrunit, în lunile august și octombrie 2021, în câteva ședințe online și au dat feedback cu privire pe prima și a doua versiune a proiectului de program.

CIDDC a ghidat copiii în timpul procesului și, împreună cu UNICEF Moldova și Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF), susține Guvernul să dezvolte Programul Național privind Protecția Copilului pentru anii 2022-2026, un document de care se va ghida în următorii ani pentru a proteja fiecare copil.

CIDDC este o organizație neguvernamentală fondată în 1999 și pledează pentru ca opinia copilului să fie luată în considerare de către adulți și autorități atunci când iau decizii.

Contacte

Adresa: Strada E. Coca nr. 15, Chișinău, Republica Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email  Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Partener media:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Ambasadorul 2%

Sustin 2%!

Top of Page