CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

Tatiana Bîrnaz, formatoare: „Datorită Clubului Taților din Făleștii Noi, raionul Fălești, la ședințele cu părinții participă de peste cinci ori mai mulți tați”

Implicare, curaj, egalitate. Sunt primele trei cuvinte care îi vin în minte Tatianei Bîrnaz, învățătoare la Gimnaziul Făleștii Noi din raionul Fălești și formatoare în proiectul „Clubul Taților”, atunci când se referă la experiența de (co)facilitare a activităților de dezvoltare pentru 15 actuali tați și 13 viitori tați din comunitate, membri ai clubului.

După mai bine de cinci ani de experiență în educație și un an și jumătate de activitate în acest acest proiect, Tatiana Bîrnaz se simte împlinită și mândră de rolul pe care îl are în cadrul a două cluburi, cel de a implica tinerii și tații în activitatea de zi cu zi, de a înțelege că atât fetele și băieții, cât și femeile și bărbații sunt egali în drepturi, oportunități și responsabilități.

Temele pe care actualii și viitorii tați le abordează în cadrul cluburilor sunt diverse, printre acestea – nevoile copiilor, ale adolescenților, rolurile de gen în familie, responsabilitățile tatălui, beneficiile jocurilor în familie, metode de combatere a stereotipurilor de gen etc.

Și fetele joacă fotbal, nu doar băieții

În procesul de (co)facilitare, formatoarea a observat că dacă la început tinerii și tații evitau activitățile în comun cu fetele și femeile, acum inițiază aceste activități și partajează responsabilități. Cele mai mari schimbări pe care formatoarea le-a observat în grupurile de lucru țin de atitudinea mai deschisă a tinerilor de a reflecta despre stereotipuri, comportamente nesănătoase, de a împărtăși experiențe proprii.

Ca metode de învățare în grupuri, Tatiana Bîrnaz explorează studiul de caz, activitatea interactivă, jocul, care, în opinia ei, este una dintre cele mai eficiente metode de a preveni și combate stereotipurile de gen. De exemplu, la orele de sport, elevii și elevele Tatianei Bîrnaz joacă fotbal.

În procesul de creare a unui cadru sănătos de învățare pentru participanți/participante, formatoarea ține cont în mare măsură de pauză, de bagajul familial, socio-cultural al fiecărui participant și de abordarea de la egal la egal.

Cele două cluburi din Făleștii Noi influențează atitudinile și comportamentele actualilor și viitorilor tați în mod pozitiv. Tinerii și tații se implică mai des în viața școlară, în activitățile comunitare, fac în mod benevol diferite activități în comun cu soțiile sau cu surorile, cum ar fi plantarea florilor, a pomilor, curățenie în casă și în curte.

Clubul Taților, cu siguranță, are un impact benefic asupra comunității școlare. De exemplu, „dacă până la deschiderea cluburilor, la ședințele cu părinții participau doar 10 la sută dintre tați, acum participă 50-60 la sută dintre ei. Deci, datorită Clubului Taților, la ședințele cu părinții participă de peste cinci ori mai mulți tați. Eu și colegii mei suntem mulțumiți de acest rezultat. Iar începând cu luna septembrie 2022, ne propunem să creștem comunitatea Cluburilor”, a concluzionat Tatiana Bîrnaz.

Amintim că din decembrie 2020 până în prezent, cu suportul CIDDC, au fost lansate cluburi ale actualilor și viitorilor tați în diverse locații din raioanele Strășeni, Fălești, Dondușeni, Glodeni și în Chișinău.

Pentru a menține activitatea cluburilor și pentru a crea participanților – actuali și viitori tați – un mediu de încredere, echipa de formatori/oare participă la un program de formare continuă, pe care CIDDC îl facilitează lunar. În program participă în total 18 formatori și formatoare.

Cluburile sunt parte a proiectului „Clubul Taților”, dezvoltat în cadrul programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană, implementat de UNFPA Moldova și UN Women Moldova în parteneriat cu CIDDC în perioada 2020-2023.

Acest material a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea autorului și nu reflectă în mod neapărat opinia Uniunii Europene.

Concurs de selectare a consultanților-formatori/consultantelor-formatoare pentru dezvoltarea capacităților profesioniștilor/-istelor din sectorul educație în vederea sprijinirii integrării copiilor refugiați în instituțiile de învățământ din RM

CIDDC este o organizaţie nonguvernamentală, fondată în 1999. Inspirăm adulții să asculte vocea fiecărui copil și colaborăm cu copiii, familiile, autoritățile, serviciile publice și societatea civilă pentru a elabora și aplica soluții bazate pe drepturile copilului. Pentru mai multe informații, accesați https://drepturilecopilului.md.

CIDDC sprijină profesioniștii din sectorul educație (cadre didactice și manageriale din învățământul preșcolar, primar și secundar general) să integreze copiii refugiați în instituțiile de învățământ din Republica Moldova prin:

 • dezvoltarea/consolidarea capacităților profesioniștilor din educație de a aborda tema războiului cu copiii și de a le gestiona emoțiile;
 • dezvoltarea/consolidarea capacităților profesioniștilor din educație de a preveni și răspunde la discriminarea și bullyingul copiilor refugiați și a altor copii;
 • dezvoltarea/consolidarea capacităților profesioniștilor din educație de a sprijini emoțional părinții, inclusiv pe cei refugiați, și de a le consolida abilitățile parentale prin sesiuni tematice de parenting.

Sarcini şi responsabilităţi:

 • Evaluarea nevoilor de formare;
 • Elaborarea conceptului și agendei de instruire;
 • Participarea la ședințele de lucru privind organizarea atelierelor de formare;
 • Facilitarea atelierelor de formare și de follow-up;
 • Menţinerea comunicării cu beneficiarii instruiţi între sesiuni;
 • Elaborarea rapoartelor în urma desfăşurării atelierelor de formare şi a celor de follow-up.

 

Calificare și abilități:

 • Competențe de valorizare a demnității umane, drepturilor omului și diversității;
 • Studii universitare în domenii relevante;
 • Cunoașterea cadrului legal în domeniul educației și al drepturilor copilului;
 • Cunoștințe și experiență de aplicare a abordării bazate pe drepturile copilului;
 • Experiență în elaborarea și facilitarea cursurilor de instruire;
 • Bune abilităţi de organizare a timpului și sarcinilor, capacitate de a respecta termene limită;
 • Abilități de lucru în echipă;
 • Spirit de inițiativă, profesionalism, punctualitate;
 • Cunoașterea limbilor română (excelent) și rusă (excelent pentru formatorii grupurilor de profesioniști din instituțiile de învățământ cu predare în rusă; mediu pentru formatorii grupurilor de profesioniști din instituțiile de învățământ cu predare în română).

Selectarea consultanților-formatori/consultantelor-formatoare se bazează pe angajamentul nostru ferm cu privire la protecţia copilului față de toate formele de violență în cadrul proiectelor şi activităţilor CIDDC, precum și în afara organizației. CIDDC are o politică de protecţie a copilului; formatorii/-oarele selectați/-te vor semna o declarație prin care se vor angaja să respecte prevederile acesteia.

Persoanele interesate vor transmite CV-ul la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. .

Data-limită de depunere a dosarelor: 22 iulie 2022, ora 17.00.

Numai persoanele selectate vor fi contactate.

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) solicită oferte comerciale de cazare, alimentare, săli de conferință

CIDDC este o organizaţie nonguvernamentală, fondată în 1999. Inspirăm adulții să asculte vocea fiecărui copil și colaborăm cu copiii, familiile, autoritățile, serviciile publice și societatea civilă pentru a elabora și aplica soluții bazate pe drepturile copilului. Pentru mai multe informații, accesați https://drepturilecopilului.md.

În cadrul proiectelor implementate, CIDDC organizează ateliere de lucru cu copii și/adulți, de obicei de 2-3 zile, grupuri de 30-40 de persoane, în care avem nevoie de cazare, alimentare și utilizarea sălilor de conferință.

În acest context, solicităm oferte de preţ pentru cazare în dormitoare comune, camere duble și single, alimentație (mic dejun, prânz, cină, pauze de cafea) și utilizarea sălilor de conferință dotate cu echipament corespunzător (videoproiector, flipchart, boxe etc.).

Preţurile indicate în alte valute decât MDL vor fi convertite în MDL conform cursului de schimb al Băncii Naţionale din ziua evaluăriii ofertelor.

Vor fi selectați furnizorii care vor oferi cel mai mic preţ, calitate corespunzătoare, inclusiv prin prisma conformității cu Politica CIDDC de Protecție a Copilului.

Ofertele vor fi transmise la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.   sau depuse la sediul CIDDC din str. E. Coca nr. 15, mun. Chişinău.

Persoana de contact: Vasile Coroi, tel. 060931284

Termenul-limită de prezentare a ofertelor la adresa indicată este: luni, 25 iulie 2022, ora 17.00.

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) solicită oferte de prețuri pentru papetărie, birotică și inventar sportiv

CIDDC solicită oferte de prețuri pentru articole de papetărie, birotică, inventar sportiv, jocuri de masă etc.

CIDDC este o organizaţie nonguvernamentală, fondată în 1999. Inspirăm adulții să asculte vocea fiecărui copil și colaborăm cu copiii, familiile, autoritățile, serviciile publice și societatea civilă pentru a elabora și aplica soluții bazate pe drepturile copilului. Pentru mai multe informații, accesați https://drepturilecopilului.md/.

Achiziția are loc în cadrul proiectului „Susținerea integrării copiilor refugiați în instituțiile de învățământ din Republica Moldova”, finanțat de către fundația suedeză ERIKS Development Partner. Vor fi procurate materiale în valoare de aproximativ 160 000 MDL. Materialele procurate vor fi distribuite în instituțiile de învățământ în care sunt înmatriculați copii refugiați.

Papetărie:

 1. Hârtie A4
 2. Hârtie A3
 3. Hârtie colorată
 4. Hârtie copiator A4
 5. Album de desen
 6. Cărți de colorat
 7. Carton alb
 8. Carton colorat
 9. Caiete pătrățele
 10. Caiete linii
 11. Agende
 12. Pixuri
 13. Creioane colorate
 14. Creioane simple
 15. Carioci
 16. Markere
 17. Acuarele
 18. Guașă
 19. Folii
 20. Plastilină
 21. Tabelul periodic al lui Mendeleev
 22. Mape pentru arhivare
 23. Tablă flipchart clasic
 24. Tablă plută 90*60 în ramă din aluminiu
 25. Tabla magnetică   Flipchart (70x100)
 26. Tablă magnetică  ( lungimea  1,5m X lațimea 1m )
 27. Radiere
 28. Rigle
 29. Pensule
 30. Ascuțitori
 31. Penar
 32. Foarfece
 33. Corector
 34. Învelitori pentru caiete
 35. Clei uscat
 36. Set aritmetică
 37. Panoul informativ „Bună dimineața”
 38. Panoul informativ „Dispoziția mea”
 39. Panoul informativ „Calendarul naturii”
 40. Panou informativ „Compoziția numerelor până la 10”
 41. Vopsea color imprimantă
 42. Mape cartonate
 43. Mape subțiri
 44. Mașină de legare în spirală de plastic
 45. Enciclopedii
 46. Cretă
 47. Glob pământesc (în limba rusă)
 48. Harta lumii
 49. Burete magnetic pentru tablă
 50. Magnet pentru tablă
 51. Folii pentru laminare A4
 52. Cărți cu animale domestice cu onomatopee (sonore) 
 1. Carte sonoră  Alfabetul (în limba rusă) 
 2. Carte sonoră cu animale exotice 
 3. Carte sonoră insecte 
 4. Ghiozdane

Inventar sportiv:

 1. Mingi din cauciuc
 2. Mingi baschet
 3. Mingi volei
 4. Mingi fotbal
 5. Minge pentru tenis de masă
 6. Corzi pentru sărit
 7. Cercuri pentru gimnastică
 8. Popice
 9. Bastoane de gimnastică
 10. Covorașe individuale
 11. Tunel sportiv pentru cățărat
 12. Plasă pentru volei
 13. Palete pentru tenis de masă
 14. Badminton
 15. Aruncător de inele
 16. Rachete de tenis
 17. Trambulină pentru copii
 1. Covoraș ortopedic
 2. Saltea de gimnastică
 3. Palete pentru tenis de masă
 4. Bile pentru tenis de masă
 5. Tunel pentru activități distractive (Lungimea – 2,8 m, lățimea 45 cm.) 

Jocuri de masă:

 1. Puzzle
 2. Loto
 3. Domino
 4. Constructor
 5. Joc Mozaika
 6. Joc Dame
 7. Păpuși
 8. Mașini
 9. Seturi pentru nisip
 10. Jocuri magnetice
 11. Set animale domestice
 12. Set animale sălbatice
 13. Mulaj fructe și legume
 14. Teatru de păpuși
 15. Bule de săpun
 16. Tunuri de sărbătoare
 17. Recipiente pentru jucării
 18. Tabla șah demo cu figurine Sport Demo
 19. Baschet de masă
 20. Fotbal de masă
 21. Joc Twister
 22. Emistere Tullo
 23. Colecția de imagini: „Să cunoaștem lumea împreună”  de Silvia Ursache cu tematici:
  • Animale sălbatice;
  • Animale domestice ;
  • Păsări sălbatice;
  • Păsări domestice;
  • Insecte, păianjeni, scorpioni.
  • Profesii și meserii;
  • Fructe de grădină;
  • Mijloace de transport;
  • Legume și zarzavaturi;
  • Alfabetul magic;
  • Cifre și simboluri matemetice;
 24. Clepsidra
 25. Joc educativ de șah și table pentru copii
 26. Joc de masă „Cinci secunde”
 27. Jocuri educative de memorare pentru cei mici – anotimp, corpul uman, sinonime.
 28. Set veselă pentru joc de rol „Bucătăria”
 29. Joc de rol „La medic”
 30. Joc de rol „La magazin”
 31. Puzzle din lemn „Cine, ce mănâncă?”
 32. Tangram din lemn
 33. Logic Blocks din lemn
 34. Joc puzzel set „Categorizing” (set de grupare)
 35. Jocuri pentru dezvoltarea motricității fine.
 36. Lapbook „fructe”
 37. Lapbook „legume”
 38. Lapbook „anotimpuri”

Birotică:

 1. Imprimantă color 3 în 1
 2. Laminator pentru hârtie
 3. Tablă școlară triptică magnetică liniară 33777_P
 4. Multifuncțională Canon

Oferta trebuie să includă:

 • Prețul în MDL, denumirea produsului, denumirea producătorului, cantitatea;
 • Certificatul de calitate al produsului;
 • Termenul de livrare a produselor;
 • Costul cutiilor, ambalării acestora și a adezivului de pe cutii;
 • Denumirea companiei, adresa poștală, persoana de contact, e-mailul și telefonul de contact;
 • Datele bancare ale companiei;
 • Semnătura persoanei responsabile și ștampila companiei.

Plată:

 • Plata se va efectua prin transfer bancar în termen de 3 zile lucrătoare de la predarea-primirea produselor.

Data-limită de transmitere a ofertelor: luni, 25 iulie 2022, ora 17.00.

Ofertele, valabile 10 zile lucrătoare din data limită de transmitere a ofertelor, vor fi expediate pe adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. sau depuse la sediul CIDDC din str. Eugen Coca 15, Chișinău.

Persoana de contact: Vasile Coroi, tel. 060931284.

Va fi selectată compania care va oferi cel mai bun raport calitate/preț și termen de livrare rezonabil.

 

Lucia Scobioală, formatoare la Clubul Taților: „Ghidez viitorii tați spre o societate în care stereotipurile Nu mai există”

Din octombrie 2020, de când a început să-și consolideze capacitățile de facilitare a activităților cu viitori tați din comunitatea sa, Lucia Scobioală a acumulat multă experiență în promovarea egalității de gen. Este profesoară de limba engleză la un liceu din Strășeni, are șase ani de experiență profesională și, mai nou, un an și jumătate de experiență în ghidarea a zece adolescenți în procesul de conștientizare și diminuare a stereotipurilor de gen.

În fiecare lună, Lucia Scobioală desfășoară activități pentru tineri pe diverse teme: conflictul și metodele de prevenire a acestuia; stereotipurile de gen, egalitatea de gen în familie și societate, tipuri de violență și metode de prevenire a acestora, responsabilități în familie ș.a.

„De când sunt implicată în proiectul «Clubul Taților», am acumulat și continuu să acumulez multă experiență. Datorită participării mele în acest proiect, am devenit mult mai încrezătoare în propriile forțe. Pot spune că am progresat împreună cu băieții, dezvoltându-ne abilitățile de comunicare, înțelegere, acceptare.

Rolul meu în acest proiect este de a orienta tinerii într-un proces de conștientizare. Ghidez viitorii tați spre o societate în care stereotipurile Nu mai există”, ne-a spus formatoarea. Atmosfera emoțională din timpul activităților ghidate de către Lucia Scobioală poate fi urmărită în acest material video.

În calitate de formatoare, Lucia a descoperit că orice persoană, la un moment dat, ia decizii în funcție de anumite stereotipuri, întâmpinând dificultăți să renunțe la ele. De aceea, spune ea, este nevoie activități precum Cluburile. Ele îi ajută pe băieți să se descopere pe ei înșiși și să aleagă în mod conștient și responsabil cum să se comporte mai departe.

„Am observat că băieții acceptă și o altă opinie decât a lor, de aici pot deduce că modul lor de gândire se schimbă cu fiecare activitate de club”, a adăugat formatoarea.

Jocul de rol, prezentarea situațiilor exacte, brainstormingul, jocurile metodice, discuțiile libere ș.a. sunt metodele pe care Lucia le explorează în procesul de facilitare. Pentru a crea un cadru sănătos de învățare pentru participanți, formatoarea ține cont în mod special de faptul ca fiecare participant să fie acceptat, să se simtă valoros, iar coeziunea de grup o generează valorificând experiența fiecărui membru al grupului.

„Inspirați de ceea ce fac în cadrul Clubului, colegii mei sunt de părere că este nevoie de mai multe activități de diminuare a stereotipurilor în școală, unde băieții și fetele ar putea să facă schimb de experiență.

Și eu cred că este nevoie de mai multe activități de acest fel, pentru că ele contribuie la schimbările bune în societate”, a concluzionat Lucia Scobioală.

Amintim că în decembrie 2020, cu suportul CIDDC, în 9 locații din raioanele Strășeni și Fălești au fost lansate Cluburi ale actualilor și viitorilor tați, pe care le facilitează 14 formatori/oare din comunitățile lor. Cluburile sunt parte a proiectului „Clubul Taților”, dezvoltat în cadrul programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană, implementat în cele două raioane de UNFPA Moldova și UN Women Moldova în parteneriat cu CIDDC în perioada 2020-2023.

Pentru a menține activitatea Cluburilor și pentru a crea participanților – actuali și viitori tați – un mediu de încredere, echipa de formatori/oare participă la un program de formare continuă, pe care CIDDC îl facilitează lunar.

Din martie 2022, ca răspuns la solicitările de a deschide cluburi și în alte comunități, CIDDC facilitează ateliere de formare continuă pentru formatori și formatoare din Chișinău, din raioanele Glodeni, Dondușeni ș.a.

Acest material a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea autorului și nu reflectă în mod neapărat opinia Uniunii Europene.

Din septembrie 2022, instituțiile de învățământ din Republica Moldova vor aplica Metodologia de prevenire și combatere a bullyingului

Reprezentanți și reprezentante de la Ministerul Educației și Cercetării (MEC), Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF), Centrul Republican de Asistență Psihopedagogică, Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), cadre didactice și manageriale din învățământul profesional tehnic și general, practicieni/e s-au întrunit, la 22 iunie și, anterior, la 15 iunie curent, în ședințe de lucru online și au discutat despre ce trebuie să conțină documentul pe care instituțiile de învățământ din Republica Moldova îl vor aplica pentru a proteja copiii, elevii și elevele de hărțuire: Metodologia cu privire la prevenirea și combaterea bullyingului.

Metodologia este parte a politicii de prevenire a violenţei faţă de copii şi adolescenți/te în instituțiile de învățământ din țară și este elaborată de MEC în parteneriat cu CIDDC și APSCF, cu suportul financiar oferit de Fundația ERIKS Development Partner.

În cadrul ședinței, participanții, participantele au analizat proiectul Metodologiei, structurat în patru capitole ce specifică noțiuni generale; organizarea instituțională în scopul prevenirii și intervenției în situațiile de bullying; organizarea activităților de prevenire a bullyingului în instituția de învățământ; intervenția/răspunsul/gestionarea situației de bullying.

Documentul definește termenii de bullying, cyberbullying (bullying cibernetic), victimă a acțiunilor de bullying, autor al acțiunilor de bullying, martor al situației de bullying și stabilește particularitățile procesului de prevenire și intervenție în cazurile de bullying, completând cadrul normativ existent:

Codul educației al Republicii Moldova nr. 152/2014; Legea nr.140/2013 privind protecția specială a copiilor aflați în situație de risc și a copiilor separați de părinți; Instrucțiunile privind mecanismul intersectorial de cooperare pentru identificarea, evaluarea, referirea, asistența și monitorizarea copiilor victime și potențiale victime ale violenței, neglijării, exploatării și traficului, aprobate prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 270/2014; Procedura de organizare instituțională și de intervenție a lucrătorilor instituțiilor de învățământ în cazurile de abuz, neglijare, exploatare, trafic al copilului, aprobată prin ordinul ministrului educației nr. 77/2013; Metodologia de aplicare a Procedurii de organizare instituțională și de intervenție a lucrătorilor instituțiilor de învățământ preuniversitar în cazurile de abuz, neglijare, exploatare, trafic al copilului, aprobată prin ordinul ministrului educației nr. 858/2013 și Codul de etică al cadrului didactic, aprobat prin ordinul ministrului educației nr. 861/2015.

În baza acestei Metodologii, fiecare reprezentant/ă al/a personalului școlar va avea obligația să monitorizeze și situațiile de bullying, menționându-le în Raportul privind evidența sesizărilor cazurilor de abuz, bullying, neglijare, exploatare, trafic.

În context, în cadrul ședinței a fost menționată nevoia de o mai mare conștientizare atât din partea opiniei publice, cât și din partea personalului școlar de a asigura copiilor și adolescenților un mediu educațional incluziv și respectuos pentru diversitate, deci fără bullying.

„Ne dorim un document comprehensiv și ușor de aplicat.

În procesul de elaborare a Metodologiei, ministerul lucrează cu practicieni și practiciene, experte și experți din Republica Moldova și România. Suntem la etapa în care am reușit să elaborăm textul Metodologiei; el reflectă componentele de bază și răspunsurile la principalele întrebări legate de bullying. Începem să lucrăm asupra anexelor, a instrumentelor practice.

Sunt sigură că va rezulta un document bun, luând în considerare grupul de lucru care s-a implicat la elaborarea acestuia – oameni cu experiență și angajament să contribuie la dezvoltarea politicilor de protecție a copilului, a opinat Rodica Braguța, șefa Secției juridice din cadrul MEC.

„Documentul are scopul să completeze într-un mod clar și concis cadrul legal existent cu privire la protecția copilului față de violență și este rezultatul mai mutor întâlniri de lucru cu manageri, profesori și profesoare din învățământul general și profesional tehnic, cu coordonatorii și coordonatoarele Organelor Locale de Specialitate din Domeniul Învățământului (OLDSÎ) și cu MEC. CIDDC participă de fiecare dată la acest dialog continuu și oferă asistență tehnică tuturor partenerilor”, a menționat Iosif Moldovanu, consultant în drepturile copilului.

Până să intre în vigoare, Metodologia urmează a fi prezentată la etapa de proiect și înaintată spre consultări publice, și, ulterior, publicată în Monitorul Oficial, începând cu 15 septembrie 2022.

CIDDC, organizaţie nonguvernamentală ce activează în Republica Moldova de peste 20 de ani, contribuie la realizarea drepturilor copilului, în special, prin: fortificarea sistemelor, structurilor şi mecanismelor pentru a transpune drepturile în realitate; consolidarea capacităţilor titularilor de drepturi de a-şi cere drepturile şi ale titularilor de obligaţii de a-şi îndeplini responsabilităţile; integrarea aplicării principiilor generale ale Convenției cu privire la Drepturile Copilului.

Termeni de Referinţă pentru selectarea unui/unei expert/e în vederea facilitării unui training despre ecologizarea organizației și elaborarea Politicii organizaționale cu privire la protecția mediului a CIDDC

Locul: Republica Moldova
Limba de lucru: română
Termen de implementare: 1 iulie – 31 august 2022

1. Context
CIDDC este o organizaţie nonguvernamentală, fondată în 1999. Inspirăm adulții să asculte vocea fiecărui copil și colaborăm cu copiii, familiile, autoritățile, serviciile publice și societatea civilă pentru a elabora și aplica soluții bazate pe drepturile copilului. Pentru mai multe informații, accesați https://drepturilecopilului.md/index.php/ro/. Ca urmare a evaluării capacității organizaționale a CIDDC, a fost identificată necesitatea de a elaborara și implementa în cadrul organizației Politica privind protecția mediului. Instruirea echipei și elaborarea acestei politici organizaționale vor avea loc în cadrul proiectului „ABC: ACTIONS for the Rights of the Children. BUILDING relationships based on respect and cooperation. COMMUNICATION and documentation”, finanțat de către ERIKS Development Partner.

2. Obiectiv
Obiectivul elaborării și implementării Politicii privind protecția mediului este creşterea capacităţilor organizaţiei de adoptare a unor practici de ecologizare în interiorul organizației și integrarea protecției mediului înconjurător în cadrul programelor și proiectelor implementate, în vederea creșterii gradului de conștientizare în rândul copiilor și adulților cu privire la asigurarea dreptului la un mediu sănătos.

3. Sarcini și responsabilități

a) Expert/ă:
- Instruire de 1-2 zile a echipei CIDDC, în vederea consolidării înțelegerii conceptului de ecologizare și a aplicării acestuia în activitatea organizației. În cadrul instruirii, în mod participativ, se va analiza măsura în care aspectele de mediu se regăsesc în activitatea CIDDC, atât în practicile și procesele interne, cât și în intervențiile organizației.
- În baza analizei privind protecția mediului, expertul/a va veni cu recomandări de îmbunătățire a practicilor organizației la toate etapele ciclului de proiect, va stabili liniile directoare și le va include în Politica organizațională privind protecția mediului.

b) CIDDC
- CIDDC va oferi sprijinul informațional și logistic necesar. CIDDC va oferi suport tehnic expertului/ei selectat/e, care ar putea include: monitorizarea progresului, asigurarea cu documente, contacte relevante și disponibile cu referire la scopul sarcinilor puse, avizarea promptă a materialelor/produselor prezentate.

4. Livrabile/servicii, termene de realizare și condiţii de plată
Politica organizațională privind protecția mediului va fi predată nu mai târziu de 31 august 2022. Plata se va efectua în 2 tranșe egale – după prezentarea raportului activității de instruire și după predarea și aprobarea de către CIDDC a versiunii finale a Politicii organizaționale privind protecția mediului.

Perioada de timp estimată

Volumul de lucru

Livrabile/servicii

01-31 iulie 2022

1 zi de pregătire, 1-2 zile de facilitare, 1 zi de raportare

Elaborarea agendei și facilitarea unei instruiri de 1-2 zile (8-16 ore) a echipei CIDDC în vederea consolidării conceptului de ecologizare și a aplicării acestuia în activitatea organizației.

01-31 august 2022

3 zile

Furnizarea recomandărilor de îmbunătățire a practicilor organizației la toate etapele ciclului de proiect, stabilirea liniilor directoare și includerea acestora în Politica privind protecția mediului.

5. Calificări și abilități
- Studii superioare în ecologie, geografie, științe ale mediului sau în alte domenii conexe.
- Experienţă de cel puțin 3 ani de analiză, cercetare și elaborare de documente de politici;
- Experiență de lucru cu instituții guvernamentale și/sau ONG-uri privind furnizarea serviciilor de expertiză în domeniul protecției mediului, inclusiv instruiri;
- Abilităţi analitice excelente, capacitatea de a sintetiza și de a prezenta cu claritate procese și aspecte complexe;
- Abilităţi excelente de scriere, capacitatea de a scrie într-un mod structurat, inteligibil și concis, fără a pierde din esenţa mesajului;
- O bună cunoaștere a limbii române;
- Profesionalism, punctualitate.

6. Procedura de selecție
Dosarele vor fi evaluate în baza următoarelor criterii: calificarea și experiența expertului/ei în furnizarea serviciilor de expertiză în domeniul protecției mediului înconjurător și al elaborării documentelor de politici, costul serviciilor.
Selectarea expertului/ei se bazează pe angajamentul nostru ferm cu privire la protecţia copilului față de toate formele de violență în cadrul proiectelor şi activităţilor CIDDC, precum și în afara organizației. CIDDC are o politică de protecţie a copilului; expertul/a selectat/ă va semna o declarație prin care se va angaja să respecte prevederile acesteia.

Dosarul candidatului/ei trebuie să conțină:
• CV-ul actualizat, incluzând date privind experiența în furnizarea serviciilor de expertiză în domeniul protecției mediului înconjurător și al elaborării documentelor de politici;
• Scrisoare de intenție;
• Oferta financiară (în lei moldovenești) – cu specificarea unui preț fix net total pentru livrabile/servicii, însoțită de o defalcare a costurilor.

Dosarul va fi trimis prin e-mail la adresa: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. sau depus la sediul CIDDC (Chișinău, str. Eugen Coca, 15).
Data-limită de depunere a dosarelor: 24 iunie 2022.
Dosarele incomplete nu vor fi evaluate.

Elena Gorea, formatoare la Clubul Taților: „Mă simt împlinită și motivată – contribui la promovarea egalității de gen în comunitate”

Elena Gorea este profesoară de limba și literatura română și de limba franceză la Gimnaziul din Făleștii Noi, raionul Fălești și are peste cinci ani de experiență în pedagogie. Din decembrie 2020, organizează și coordonează activități de promovare a egalității de gen și de diminuare a stereotipurilor de gen în comunitate, facilitând un club al băieților și un club al bărbaților. La aceste cluburi participă în total 28 de adolescenți și bărbați.

Responsabilitatea pe care Elenei Gorea și-a asumat-o acum mai bine de un an îi oferă o deosebită satisfacție. „Primul an de lucru în cadrul proiectului «Clubul Taților» a fost provocator, extenuant și totuși motivațional. Mă simt împlinită și motivată, deoarece contribui la promovarea egalității de gen”, ne-a spus formatoarea.

În timpul activităților, cei 13 băieți și cei 15 tați abordează teme precum: o relație sănătoasă/ relația de cuplu; rolul tatălui în satisfacerea nevoilor copilului; prietenia băiat-băiat/ băiat-fată; violența în familie și violența față de copii; bune practici de educație a copilului; metode de protecție a copilului de riscurile mediului online; importanța jocului în viața copilului și în familie.

„Stereotipurile de gen sunt prezente în toate sferele vieții. Este nevoie de timp, de informare și formare pentru a le diminua”

Atât în timpul procesului de facilitare a Cluburilor, cât și până la desfășurarea acestei activități, Elena a constatat că „stereotipurile de gen sunt prezente în toate sferele vieții. Este nevoie de timp, de informare și formare pentru a le diminua”. „Am observat stereotipuri referitor la distribuirea rolurilor în familie, gestionarea emoțiilor, activitățile din timpul liber. Unii tați acordă mai mult timp copiilor, se implică în treburile casnice”, a adăugat ea.

Ca metode de învățare, formatoarea aplică observarea, studiul de caz, discuții în baza materialelor video, iar în procesul de creare a unui cadru sănătos de învățare pentru participanți/particiante, ține cont de mai multe aspecte. „Am grijă ca atmosfera din grup să fie una prietenoasă, degajată, participanții să se simtă liberi și cooperanți. De asemenea, țin cont de necesitățile/propunerile care vin din partea participanților”, a explicat Elena.

Atmosfera emoțională din timpul activităților ghidate de către Elena Gorea poate fi urmărită în acest material video.

Ea ne-a împărtășit că în urma desfășurării activităților din cadrul cluburilor, o parte dintre tați au devenit mai conștienți de rolul lor în creșterea și dezvoltare copiilor, interesându-se de activitatea școlară a acestora, iar tinerii ai căror tați sunt implicați în dezvoltarea clubului afirmă că relația copil – părinte s-a îmbunătățit.

Atât Elena, cât și colegii ei consideră că proiectul „Clubul Taților” este o experiență utilă pentru toate persoanele implicate, una ce contribuie la dezvoltarea personală și profesională atât a băieților, a taților, cât și a formatorilor, formatoarelor.

De aceea, formatoarea continuă să faciliteze aceste cluburi și să-și inspire colegii, comunitatea să participe la un proces amplu de conștientizare a beneficiilor implicării bărbaților în creșterea și îngrijirea copiilor, cu blândețe și fără prejudecăți.

Amintim că în decembrie 2020, cu suportul CIDDC, în 9 locații din raioanele Strășeni și Fălești au fost lansate Cluburi ale actualilor și viitorilor tați, pe care le facilitează 14 formatori/oare din comunitățile lor. Cluburile sunt parte a proiectului „Clubul Taților”, dezvoltat în cadrul programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană, implementat în cele două raioane de UNFPA Moldova și UN Women Moldova în parteneriat cu CIDDC în perioada 2020-2023.

Pentru a menține activitatea Cluburilor și pentru a crea participanților – actuali și viitori tați – un mediu de încredere, echipa de formatori/oare participă la un program de formare continuă, pe care CIDDC îl facilitează lunar.

Din martie 2022, ca răspuns la solicitările de a deschide cluburi și în alte comunități, CIDDC facilitează ateliere de formare continuă pentru formatori și formatoare din Chișinău, din raioanele Glodeni, Dondușeni ș.a.

Acest material a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea autorului și nu reflectă în mod neapărat opinia Uniunii Europene.

Aproape 580 de cadre didactice din Republica Moldova și-au consolidat, în decembrie 2021 – mai 2022, competențele de prevenire a comportamentelor sexuale riscante la fete și băieți în adolescență

Aproape 580 de profesori și profesoare din 14 raioane și din Capitală și-au consolidat capacitățile de prevenire a comportamentelor sexuale riscante la fete și băieți în adolescență, în mod special sarcina, participând la stagiul de formare privind aplicarea programului „Prevenirea sarcinii în adolescență”, în perioada decembrie 2021 – mai 2022.

Programul a fost elaborat în cadrul proiectului „Un model integrat pentru asigurarea accesului la servicii medicale și sociale pentru adolescente însărcinate și mame adolescente în zonele rurale dezavantajate”, finanțat de MSD și MSD for Mothers, implementat de Centrul de Informare și Documentare pentru Drepturile Copilului (CIDDC), Asociația „Sănătate pentru Tineri” și Organizația Salvați Copiii România, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova.

Au participat profesori, profesoare din raioanele Căușeni, Drochia, Hâncești, Cimișlia, Glodeni, Cahul, Strășeni, Șoldănești, Sângerei, Telenești, Cantemir, Orhei, Soroca, Comrat și din Chișinău.

În timpul stagiului, participanții, participantele au abordat următoarele subiecte: consimțământul în relațiile sexuale; schimbări aduse de sarcină în adolescență; metote de contracepție, informațiile și practicile fiind structurate în trei module, parcurse pe etape.

Din observațiile, concluziile echipei de facilitare a programului

Potrivit echipei de psihologi/e care a facilitat programul, participanții/tele la curs au fost interesați/te de subiectele propuse pentru discuție, s-au implicat în mod activ în reflecții, au făcut schimb de experiență.

Împreună cu facilitatorii/toarele, profesorii, profesoarele au reușit să analizeze metodele de contracepție, să identifice avantajele și dezavantajele acestora. Pentru unele cadre didactice a fost o noutate să afle varietatea metodelor de contracepție.

S-a observat tendința unor cadre didactice de a impune propriile opinii despre sarcină și contracepție elevilor/elevelor și de a aplica pedepse.

Atât băieții, cât și fetele discută mai des cu mamele despre subiectele legate de sănătatea reproductivă, tații sunt mai puțin implicați.

Au fost aduse mai multe argumente pentru a desfășura activități în comun cu fetele și băieții, deoarece ambii sunt responsabili de contracepție.

„Trebuie să abordăm astfel de subiecte în mod liber, ca și cum am discuta despre spălatul pe dinți”

De asemenea, participanții, participantele au discutat despre pașii pe care poate să-i facă un cadru didactic pentru a capta atenția elevilor și a-i include în discuție.

Printre strategiile identificate au fost: proiectarea unor filmulețe cu studii de caz, discuții în baza exemplelor aduse de către copii, adresarea întrebărilor de explorare, fără a oferi soluții.

Au specificat cât de important este exercițiul, discuția, atât pentru elevi, cât și pentru profesori. (de ex.: „a vedea ceva/a citi ceva de pe internet e una, să discuți pe viu e alta”).

Diana Postu-Blăjinu, psihologă și facilitatoare a acestui program, a spus că „mai mulți profesori, profesoare au menționat că educația sexuală este necesară în școli și discuțiile despre sarcină, consimțământ, contracepție sunt firești (ex.: trebuie să abordăm astfel de subiecte în mod liber, ca și cum am discuta despre spălatul pe dinți)”.

Psihologa a mai spus că majoritatea participanților/telor au dedus faptul că în cadrul relațiilor dintre adolescenți și nu doar există un teren de negociere, de discuții între parteneri în ceea ce privește alegerea metodei de contracepție, planificarea unei sarcini.

Câteva recomandări pentru cadre didactice

În baza constatărilor prezentate, Diana Postu-Blăjinu vine cu unele recomandări pentru cadre didactice pentru a crea un mediu constructiv de discuții cu adolescenții/tele despre sex și sexualitate:
- Să exerseze și să consolideze capacitatea de facilitare a discuțiilor cu adolescenții, ținând cont de specificul vârstei.
- Să-și formeze propriile competențe de explorare și să adreseze cât mai multe întrebări deschise, pentru a intra în miezul problemei.
- Să discute în mod liber, degajat, fără să judece și fără să învinuiască. - Să solicite suport, ori de câte ori simt nevoia, pentru a desfășura activități cu elevii și elevele la disciplina Dezvoltare personală.

CIDDC amintește că programul „Prevenirea sarcinii în adolescență” a fost aplicat ca răspuns la studiile recente cu privire la calitatea educației sexuale în rândul copiilor în Republica Moldova. Cercetarea realizată de Platforma Copiilor arată că mulți dintre profesori, profesoare își înțeleg rolul important în acest proces și sunt gata să și-l asume, însă menționează că nu au pregătire profesională suficientă – nu dețin informații și/sau nu știu cum să adapteze informațiile la vârsta copiilor.

Profesorii/oarele își doresc suport didactic, iar copiii își doresc discuții deschise cu adulți informați, ceea ce, actualmente, se întâmplă în puține cazuri.

Sesiunile de formare sunt parte din cea mai amplă intervenție transfrontalieră pentru sănătatea mamelor adolescente și prevenirea maternității timpurii.

Rovena Dvorschi: „Activitatea de formatoare înseamnă muncă, responsabilitate, explorare”

Pentru Rovena Dvorschi, directoare adjunctă pentru educație și profesoară de matematică la Liceul „Mihai Eminescu” din Fălești, proiectul „Clubul Taților” este o sursă de împlinire profesională. Cei 23 de ani de experiență în pedagogie, curiozitatea, responsabilitatea socială, abilitățile de comunicare au motivat-o să devină formatoare de Cluburi ale actualilor și viitorilor tați din comunitate și, astfel, să contribuie la dezvoltarea competențelor parentale ale acestora.

Din decembrie 2020, Rovena Dvorschi facilitează două Cluburi, pe care le frecventează în medie opt băieți și cinci bărbați. Cluburile sunt concepute drept spații sigure în care participanții discută despre rolul bărbaților în societate; stereotipuri; bune practici de îngrijire și educare a copiilor; valori în familie; impactul pedepselor și al recompenselor; cultivarea prieteniei; nevoile copiilor și moduri de satisfacere a acestora; bunăstare în familie; planificarea familiei ș.a.

„Activitatea de formatoare înseamnă muncă, responsabilitate, explorare”, așa descrie Rovena acest proces.

Ca metode de învățare în cadrul activităților Cluburilor, formatoarea explorează observația (urmărirea sistematică a discuțiilor a concluziilor în urma activității sesiunilor din cadrul „Clubul taților”); parcurgerea mai multor etape în timpul discuției unui subiect ales; cercetarea și descoperirea de noi idei, noi experiențe; analiza, sintetizarea, explicația.

În procesul de creare a unui unui mediu sănătos de învățare pentru participanți, formatoarea ține cont de următoarele aspecte: timp, reguli stabilite cu membrii grupului, realizarea așteptărilor, planificarea ședințelor, evaluare, colectarea feedbackului la final de sesiune.

„Mai mulți tați încep să conștientizeze rolul lor important în procesul de îngrijire a copiilor”

Formatoarea generează coeziunea de grup încurajând participanții să manifeste respect pentru diversitatea culturală, pentru diversitatea opiniilor și a experiențelor împărtășite și intervenind, atunci când apar anumite dificultăți de înțelegere, cu explicații și reamintirea regulilor de grup.

„În grupul băieților am observat curiozitatea de a explora noi subiecte, iar în grupul taților am observat sinceritatea de a aborda subiecte sensibile. Mai mulți tați încep să conștientizeze rolul lor important în procesul de îngrijire a copiilor”, a menționat formatoarea.

Rovena Dvorschi ne-a mai spus că mesajul „Se poate și altfel, fără stereotipuri” de pe peretele Liceului „Mihai Eminescu” continuă să capteze atenția atât a copiilor, cât și a adulților, provocându-i la întrebări și reflecții asupra obiceiurilor și convingerilor nesănătoase.

Îmbucurătoare este și atitudinea colegilor, colegelor din comunitatea școlară, care susțin activitatea Rovenei în acest proiect, pe care ei și ele o consideră oportună pentru a promova și imaginea instituției și pentru a realiza un parteneriat durabil între școală și părinți.

„Deci, susțin implicarea mai mulți colegi în promovarea practicilor de diminuare a stereotipurilor de gen printre elevi, părinți și cadre didactice”, a concluzionat Rovena Dvorschi.

Amintim că în decembrie 2020, cu suportul CIDDC, în 9 locații din raioanele Strășeni și Fălești au fost lansate Cluburi ale actualilor și viitorilor tați, pe care le facilitează 14 formatori/oare din comunitățile lor. Cluburile sunt parte a proiectului „Clubul Taților”, dezvoltat în cadrul programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană, implementat în cele două raioane de UNFPA Moldova și UN Women Moldova în parteneriat cu CIDDC în perioada 2020-2023.

Pentru a menține activitatea Cluburilor și pentru a crea participanților – actuali și viitori tați – un mediu de încredere, echipa de formatori/oare participă la un program de formare continuă, pe care CIDDC îl facilitează lunar.

Din martie 2022, ca răspuns la solicitările de a deschide cluburi și în alte comunități, CIDDC facilitează ateliere de formare continuă și pentru noua echipă de formatori și formatoare. Din noul grup fac parte 8 cadre didactice care activează în Chișinău, în raioanele Strășeni, Glodeni și Dondușeni.

Acest material a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea autorului și nu reflectă în mod neapărat opinia Uniunii Europene.

Subscribe to this RSS feed

Contacte

Adresa: Strada E. Coca nr. 15, Chișinău, Republica Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email  Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Partener media:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Ambasadorul 2%

Sustin 2%!

Top of Page