Guvernanța democratică - un pilon al educației de calitate
- Written by Admin
Pe parcursul anului 2024, șase grădinițe și circa 60 de educatori și educatoare din raioanele Anenii Noi și Ștefan Vodă au beneficiat de sesiuni de mentorat, învățând cum să îmbunătățească comunicarea cu părinții și să gestioneze provocările educaționale zilnice.
În fața provocărilor cu care se confruntă educatorii din grădinițe și a solicitărilor de a identifica soluții pentru cazuri specifice, a devenit evidentă necesitatea unui sprijin suplimentar. Ținând cont de faptul că mulți dintre aceștia afirmă că au nevoie de ghidare și suport pentru a facilita discuții deschise cu părinții și administrația. Sesiunile de mentorat privind Guvernanța democratică la grădiniță pentru educatori reprezintă un prim pas în această direcție.
Olesea Cotiujanu, coordonatoarea proiectului„ABC - ACTIONS for the Rights of the Children; BUILDING relationships based on respect and cooperation; COMMUNICATION and documentation”, spune că: „Ideea sesiunilor de mentorat pentru cadrele didactice din învățământul preșcolar a apărut din necesitatea exprimată de educatorii și educatoarele care se confruntau cu dificultăți zilnice în gestionarea provocărilor din grădinițe. Cadrele didactice din învățământul preșcolar au subliniat importanța de a lucra holistic în grădiniță, implicând întregul colectiv pentru a avea o abordare comună privind guvernanța democratică.”
Această viziune a ghidat activitățile noastre, asigurându-ne că educatorii primesc suportul necesar pentru a face față provocărilor și a contribui la un mediu educațional mai eficient și integrat.
Diana Postu-Blăjinu, psihologă și formatoare națională în cadrul proiectului ABC , afirmă că scopul sesiunilor de mentorat este îmbunătățirea colaborării între cadrele didactice, părinți și administrație: „Am încurajat participanții să simuleze situații reale, să-și dezvolte competențele în facilitarea discuțiilor și să creeze un mediu educațional sigur și deschis pentru părinți și copii. Din discuții, am realizat că educatorii au nevoie de suport și de instrumente clare pentru a gestiona provocările întâlnite în grădinițe.”
Diana Postu-Blăjinuadaugă: „Este esențial să sprijinim educatorii. Cu ajutorul mentoratului, ei devin mai încrezători și mai bine pregătiți să ofere copiilor sprijinul de care au nevoie. Sesiunile de mentorat oferă educatorilor și educatoarelor instrumente practice pentru îmbunătățirea comunicării cu părinții și administrația. Îi ajutăm să gestioneze provocările și conflictele și să implice părinții în evaluarea progresului copiilor. De asemenea, mentoratul le oferă o platformă prin care să învețe unii de la alții și să crească profesional.”
Ce spun educatorii despre aceste sesiuni?
Elena Bursuc, educatoare din Ștefan Vodă, subliniază impactul pozitiv al sesiunilor de mentorat asupra dezvoltării profesionale a educatorilor și asupra educației copiilor, remarcând: „Atelierele la care am participat au fost extrem de utile. Am învățat cum să creez și să aplic corect chestionarele, știind acum că fiecare chestionar trebuie analizat cu atenție și urmat de un feedback corespunzător. De asemenea, am descoperit tehnici mai eficiente pentru a comunica cu copiii și pentru a-i implica activ în procesul educațional. De exemplu, îi încurajez să-și exprime preferințele pentru cântece și poezii pentru anumite activități, ceea ce le oferă un sentiment de apartenență și implicare în activitățile educaționale. Aceste metode nu doar că îmbunătățesc comunicarea, dar contribuie și la crearea unui mediu educațional mai dinamic și participativ”
În opinia educatoarei, mentoratul este extrem de util, pentru că primește feedback constant, care o ajută să înțeleagă unde se descurcă bine și unde poate face îmbunătățiri. „Schimbul de bune practici între colegi ne permite să creștem profesional și să dezvoltăm un mediu educațional mai colaborativ și eficient. Pentru noi, aceste ateliere sunt și momente de respiro, în care ne putem exprima liber și ne simțim ascultați”, a adăugat Elena Bursuc.
Prin programele de formare și sesiunile de mentorat, oferim suport pentru dezvoltarea profesională și sprijin emoțional, contribuind în același timp la îmbunătățirea metodelor de predare și la dezvoltarea competențelor personale ale educatorilor. Altfel spus:
- Educatorii beneficiază de îndrumare din partea mentorilor cu experiență, care îi ajută să-și dezvolte abilitățile pedagogice și să găsească soluții pentru provocările întâmpinate. În cadrul sesiunilor de mentorat, sunt încurajați să-și dezvolte competențele de leadership, comunicare și empatie pentru a gestiona mai bine relațiile cu părinții și copiii.
- Mentorii oferă exemple practice și resurse noi, permițând educatorilor să adapteze metodele de predare la nevoile specifice ale copiilor și să creeze un mediu educațional mai eficient și incluziv.
În cadrul sesiunilor, mentorii oferă susținere emoțională, ajutând educatorii să se simtă valorizați și să depășească dificultățile profesionale, contribuind astfel la îmbunătățirea bunăstării lor.
Care este impactul asupra copiilor?
Sesiunile de mentorat sunt o oportunitate unică de a consolida încrederea și colaborarea în cadrul comunității educaționale. Copiii sunt implicați în centrul procesului educațional conform nevoilor și interesele lor. Autocunoașterea este esențială pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, promovând implicarea activă în luarea deciziilor. Acest proces stimulează dezvoltarea abilităților, formarea valorilor și integrarea eficientă în echipă.
#EducațieDeCalitate #MentoratPentruEducatori #ProtecțiaCopilului #ÎmpreunăPentruCopii
__________
Aceste activități sunt realizate în cadrul proiectului „ABC - ACTIONS for the Rights of the Children; BUILDING relationships based on respect and cooperation; COMMUNICATION and documentation”, implementat de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării (MEC), cu suportul financiar oferit de ERIKS Development Partner.
http://www.drepturilecopilului.md/index.php?option=com_k2&view=item&id=476:guvernanta-democratica-un-pilon-al-educatiei-de-calitate&lang=ro#sigProGalleria09ead0dcaa
Admin
Email Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.Latest from Admin
- Solicităm oferte de prețuri pentru achiziționarea unei camere foto
- Ziua Internațională a Drepturilor Copilului – un prilej de reflecție și acțiune!
- Resursă nouă pentru profesioniști și profesioniste pentru a implica semnificativ copiii în elaborarea legilor
- Anunț de înscriere la Program de Suport Psiho-Emoțional pentru Cadrele Didactice
- Solicitare de oferte pentru achiziționarea materialelor de vizibilitate personalizate