Platforma Copiilor are un nou grup de tineri - CADO pentru drepturile copilului
- Written by Admin
Platforma Copiilor, o comunitate dedicată adolescentelor și adolescenților care apără, monitorizează și promovează drepturile omului, anunță crearea unui nou grup CADO (Copii Apărători ai Drepturilor Omului) ce va activa în perioada iunie-decembrie 2024. Acest grup are drept scop dezvoltarea unor materiale de informare și realizarea unei campanii online prin care va sensibiliza publicul, în special adulții, ce sunt axate pe drepturile copilului și care sunt prevederile anumitor drepturi, pe care grupul de copii le consideră a fi cel mai des încălcate.
Cum vom atinge scopul grupului?
Timp de 7 luni, membrii, membrele grupului participă la activități de formare unde, prin activități non-formale și jocuri, învață despre drepturile copilului și împărtășesc experiențele și opiniile lor despre cum acestea sunt respectate. Un regizor și o producătoare consultă copiii la fiecare etapă de realizare a videourilor și urmează să implice-i și în filmări.
- Începând cu luna iunie, copiii deja s-au întâlnit de două ori la Chișinău, la ateliere de lucru ce au durat 2.5 zile și 1.5 zile. Prima întâlnire a copiilor a avut loc la sfârșitul lunii iulie. Participanții au reușit să se cunoască prin activități interactive de cunoaștere și consolidare a grupului. Copiii au stabilit împreună regulile de bază pentru a crea un mediu sigur și incluziv, unde fiecare voce să fie auzită.
Grupul a împărtășit experiențele personale legate de drepturile copilului și au reflectat asupra celor mai frecvent încălcate sau respectate drepturi. De asemenea, tinerii au făcut cunoștință cu varianta prietenoasă copilului a Convenției cu privire la drepturile copilului (CDC).
Pentru majoritatea participanților, aceasta a fost prima interacțiune cu Convenția cu privire la drepturile copilului: În primul rând, niciodată nu aș fi crezut că acest tip de de document (convenția) poate fi înțeles așa de ușor și la fel nu am știut că fiecare drept este atât de interconectat cu celelalte. Am observat că majoritatea dintre noi a răsfoit prima dată convenția abia la acest atelier. Unii au aflat despre convenție informându-se înainte de a aplica grup ”, unul dintre membrii grupului.
Al doilea atelier a avut loc la mijlocul lunii august și a fost concentrat pe consolidarea capacităților participanților privind abordarea bazată pe drepturile copilului. Copiii au analizat studii de caz în care au identificat drepturile încălcate, lucrând cu Convenția cu privire la drepturile copilului.
Copiii au învățat despre rolurile titularilor de drepturi și titularilor de obligații, identificând cine sunt persoanele și organizațiile responsabile de respectarea drepturilor copilului la nivel internațional, local, regional și național. Aceste discuții au fost esențiale pentru înțelegerea structurilor mecanismelor de protecție a drepturilor copilului.
Mai mult, grupul a discutat și a decis care sunt temele de interes ce ar dori să fie abordate în video-urile ce vor fi parte a campaniei online. Printre subiectele de interes se numără:
- Protecția față de abuz;
- Opinia copilului;
- Drepturile în educație;
- Nediscriminare;
- Protejarea vieții private.
Și de această dată copiii au menționat că discuțiile au fost utile și că au învățat lucruri noi.
„Mi-a plăcut cum am lucrat ieri cu articolele în baza studiilor de caz, să vedem ce drepturi sunt încălcate, să observăm că nu doar un drept este încălcat ci mai multe. Mi-au plăcut și schemele astea, nu am știut că unele organizații, precum consiliul din primărie, răspund de drepturile noastre. Mi-a plăcut când am vorbit despre titularii de drepturi și obligații, deoarece a fost nou pentru mine.” menționează o tânără.
Alt membru consideră că: „ A fost important să aflu despre titularii de drepturi și titularii de obligații, adulții, familia li copilului. Mi-a fost interesant să completăm această schemă, să vedem cine și de ce răspunde (în procesul asigurare și protecție a drepturilor copilului)”.
Procesul de selecție
Grupul de copii a fost selectat în urma unui anunț public. Pentru a asigura o selecție obiectivă, la alegerea membrilor noi au participat și câțiva dintre membrii Platformei Copiilor din grupul CADO pentru Educație sexuală comprehensivă . Componența noului grup include 23 de băieți și fete din 21 de raioane și municipii din Republica Moldova, cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani.
Implementarea proiectului
Activitatea grupului CADO pentru drepturile copilului se desfășoară în cadrul proiectului „Consolidarea și Protejarea Drepturilor Copilului în Republica Moldova”, implementat de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) în cooperare cu Ambasada Germaniei în Republica Moldova și cu sprijinul financiar oferit de Ministerul Federal al Afacerilor Externe al Germaniei.
Acest proiect, cu o durată de șapte luni, se axează pe împuternicirea tinerilor și advocacy, având ca scop promovarea drepturilor, protecției și împuternicirii copiilor care acționează ca apărători ai drepturilor omului (CADO) în Moldova. CIDDC va realiza acest obiectiv prin consolidarea capacităților copiilor de a înțelege drepturile lor, precum și consolidarea capacităților lor de a iniția și participa la campanii de conștientizare și inițiative de advocacy. În paralel, CIDDC va susține cadrele didactice de Educație pentru societate și alți deținători de obligații în integrarea principiilor CDC în politicile și practicile lor, inclusiv prin împuternicirea participării incluzive a copiilor la procesele de luare a deciziilor.
Galerie foto:
Admin
Email Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.Latest from Admin
- O nouă generație de formatori și formatoare în domeniul participării copilului iau parte la programul de formare de formatori inițiat de CIDDC
- Viorica, membră a grupului CADO prin storytelling, ne povestește experiența ei de promovare și apărare a drepturilor omului
- Guvernanța democratică - un pilon al educației de calitate
- Solicităm oferte de prețuri pentru achiziționarea unei table interactive
- Participarea copiilor în elaborarea legilor abordată în ședința Parlamentului Republicii Moldova de copiii apărători ai drepturilor omului